- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
CNN: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Για εμπλοκή της στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές
Το CNN μεταδίδει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε συνδυασμό με νέους οικονομικούς περιορισμούς αλλά και διωγμούς περισσότερων από δέκα Ρώσων διπλωματών, ως απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις κατά της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας SolarWinds με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές.
Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης αποκαλύπτει το CNN Ιnternational το οποίο επικαλείται δύο πηγές που έχουν γνώση του σχεδιασμού.
Οι κυρώσεις θα αφορούν τόσο σε αξιωματούχους της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας όσο και οντότητες που εμπλέκονται στο χακάρισμα της SolarWinds, δήλωσαν οι πηγές.
Μία άλλη πηγή είπε στο CNNi ότι η διοίκηση αναμένεται να πάρει μέτρα ενάντια στη Ρωσία και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους συμμάχους.
Αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν μορφή εκτελεστικής εντολής από τον Μπάιντεν ενώ θα έχουν συντονιστεί από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα πάντα με τις πηγές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει έρθει σε επικοινωνία με τους αμερικανούς συμμάχους και προετοιμάζεται για πιθανή ρωσική αντίδραση.
Στους Ρώσους διπλωμάτες που θα εκδιωχθούν από την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη θα δοθεί προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Παράλληλα θα ανακοινωθούν και νέοι οικονομικοί περιορισμοί, οι οποίοι αναμένεται να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, την ώρα που η χώρα που καταβάλει προσπάθειες να ρυθμίσει το κρατικό της χρέος.
Οι παραπάνω κυρώσεις έρχεται σε μια εποχή που η διοίκηση Μπάιντεν προσπαθεί να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία. Αυτήν την εβδομάδα μάλιστα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να πρότεινε μία συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της δεύτερης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Νέος πάγος στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας
Η κίνηση αναμφίβολα θα ρίξει κι άλλο πάγο στις ήδη ψυχρές διμερείς σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Η Ρωσία επικρίνεται το τελευταίο διάστημα από τη Δύση διότι συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Ο Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει προεκλογικά εξάλλου ότι θα αναλάμβανε δράση διότι, κατά δημοσιεύματα του Τύπου και κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία φέρεται να προσέφερε αμοιβές σε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.
Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ναδίρ τις σχέσεις των δύο χωρών, που ήδη είχαν φθάσει στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τον περασμένο μήνα, όταν ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «killer», κάτι που είτε ειπώθηκε με την κυριολεκτική σημασία της λέξης («φονιάς») είτε μεταφορικά («αδίστακτος») έστειλε σαφές μήνυμα στη Μόσχα.
«Η εχθρότητα και η απρόβλεπτη φύση των ενεργειών της Αμερικής μας αναγκάζουν γενικά να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο προέδρων την Τρίτη ο κ. Μπάιντεν είπε στον κ. Πούτιν πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «σθεναρά» τα συμφέροντά τους, κατά την αμερικανική εκδοχή για το τι διαμείφθηκε. Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο ταυτόχρονα πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του να συναντηθούν σε «τρίτη χώρα» για να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.