Κοσμος

Η Ρωσία προχωρεί στην απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών

Ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις - Τι ανακοίνωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας © EPA

Στην αντεπίθεση η Ρωσία, απαντά στις αμερικανικές κυρώσεις, προχωρώντας στην απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών, όπως ανακοίνωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία θα απαντήσει αναλόγως στις ΗΠΑ για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από το αμερικανικό έδαφος.

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δέκα διπλωμάτες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο, στον οποίο μας διαβίβασαν, με την παράκληση να φύγουν από τις ΗΠΑ. Θα απαντήσουμε στο μέτρο αυτό αντίστοιχα, θα προτείνουμε επίσης σε 10 διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, η Μόσχα αναμένεται εντός της ημέρας να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα 8 Αμερικανών αξιωματούχων, που βρίσκονται στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων.

Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προβλέπει νέες οικονομικές κυρώσεις και απέλαση Ρώσων διπλωματών. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την απάντηση της Ουάσινγκτον στο μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων και στη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2020. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι Ρώσοι χάκερς, αξιοποιώντας λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds και χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εξαπέλυσαν μαζικές κυβερνοεπιθέσεις.

Η κυβερνοεπίθεση εξελισσόταν επί ημέρες και έπληξε υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παρέπεμπαν σε κρατική οντότητα. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στη ρωσική ομάδα «APT29», γνωστή και ως «Cozy Bear». Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η ομάδα αυτή ανήκει στις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ