- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κομισιόν: Προσφυγή κατά Πολωνίας για δικαστικές μεταρρυθμίσεις
Σχετικά με νόμο που θεωρείται ότι πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών
Νέα προσφυγή της Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσέφυγε εκ νέου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία, αυτήν τη φορά σχετικά με τον νόμο ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον Φεβρουάριο 2020 και θεωρείται ότι πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών.
«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η επίμαχη νομοθεσία πλήττει την δικαστική ανεξαρτησία στην Πολωνία και παραβιάζει την υπεροχή του δικαίου της Ενωσης», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς.
Η Κομισιόν ζητεί επίσης από το Δικαστήριο να λάβει «προσωρινά μέτρα», για να θέσει σε αναστολή την αποφάσεις του πειθαρχικού σώματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας σχετικά με την άρση της ασυλίας δικαστών, πρόσθεσε.
«Η απόφαση για την άρση της ασυλίας ενός δικαστή πρέπει να ληφθεί από ανεξάρτητο θεσμό. Στην Πολωνία, η ανεξαρτησία και η αμεροληψία του πειθαρχικού σώματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είναι εγγυημένες», διευκρίνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ο Ντιντιέ Ρεντέρς αναφέρθηκε στον κίνδυνο σοβαρών και ανεπανόρθωτων βλαβών για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία και την δικαιική τάξη στην Ενωση...Οι πολωνοί δικαστές είναι ευρωπαίοι δικαστές», τόνισε.
Η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2020 κατά του πολωνικού νόμου που επιτρέπει την τιμωρία των δικαστών που θέτουν σε αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης και ονομάζεται από τους επικριτές του «νόμος φίμωτρο».
Οι μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης που εκπονήθηκαν από το υπερσυντηρητικό-εθνικιστικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS), που κυβερνά την Πολωνία από το 2015 βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών και έχουν επισύρει καταδικαστικές αποφάσεις της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.
Ομως, «παρά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις πολλές απόπειρές μας να επανορθώσουμε την κατάσταση, η πίεση επί των πολωνών δικαστών συνεχίζει να εντείνεται και η ανεξαρτησία τους φθείρεται διαρκώς», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια Βέρα Ζούροβα.
Η Κομισιόν έχει εκκινήσει επίσης από το 2017 την διαδικασία του Αρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Ο μηχανισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου από χώρα της Ενωσης μπορεί, θεωρητικά, να καταλήξει σε στέρηση του δικαιώματος ψήφου της χώρας αυτής, αλλά στην πράξη αυτό αποτελεί μακρινή προοπτική.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τοποθέτησή του προκάλεσε άμεση αντίδραση από το Ισραήλ και τον πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη
Η γραπτή δήλωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Είναι η δεύτερη εκκένωση της περιοχής μέσα σε διάστημα 24 ωρών
Οι επικριτές της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι εγκαταλείπει τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Πότε πρόκειται να τεθεί σε ισχύ
Εκτός ελέγχου περισσότερες από 200 πυρκαγιές - Στον «αέρα» ο τελικός του Μουντιάλ;
Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στη Γερμανία
Οι γυναίκες της Δυτικής Όχθης μιλούν για τη βία, τον εκτοπισμό και τα εμπόδια στην περίθαλψη
Στο πραγματικό καναδικό σπίτι έμειναν για λίγο οι Λόρελαϊ και Ρόρι Γκίλμορ
Δεξαμενόπλοια «πήραν φωτιά» στο νότιο τμήμα του στενού του Ορμούζ
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.