Κοσμος

Κομισιόν: Τι γίνεται με τον εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέχρι τώρα, περίπου 18,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρώπη
Ευρώπη © UNSPLASH

Οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και την επιτάχυνση της προμήθειάς τους στις χώρες μέλη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατά την χθεσινή σύνοδο κορυφής να ενισχύσουν της παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη...Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διατήρησε αισιόδοξη στάση ως προς την πορεία του εμβολιασμού.

Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η ίδια είπε: «Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος στην Ευρώπη. Η κατάσταση προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Σε πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε., οι λοιμώξεις αυξάνονται ξανά. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού».

Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν λάβει 88 εκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, δηλαδή σε διάστημα περίπου τριών μηνών, και έχουν χορηγηθεί ήδη 62 εκατομμύρια.

Με άλλα λόγια, περίπου 18,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή το 4,1% του πληθυσμού της Ε.Ε. έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Να σημειωθεί ότι όπως έχει τονιστεί ξανά, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο εμβολιασμός του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού.

Μάλιστα, η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάντρα Γκαλίνα, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι δυνατόν να εμβολιαστούν περίπου 255 εκατομμύρια ενήλικες εντός της Ε.Ε. έως το τέλος του καλοκαιριού.

Μέχρι τώρα, τέσσερα εμβόλια έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε., αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, αλλά ο οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας σκευασμάτων από την αρχή της σχετικής εκστρατείας. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρείες εκτός από τις δόσεις που προέρχονται από την AstraZeneca.

Τέλος, αποκαλύφθηκε ότι στα μέσα Απριλίου αναμένονται και οι πρώτες παρτίδες εμβολίων της Johnson & Johnson και εκφράστηκε η ελπίδα ότι το επόμενο τρίμηνο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ