Κοσμος

Figaro: Ο Ερντογάν ταπείνωσε Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Ευρώπη

Η ΕΕ είναι πολιτικά αδύναμη και ο Τούρκος σουλτάνος το εκμεταλλεύεται

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαρλ Μισέλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα - Καταπέλτης η «Figaro» για την αδυναμία της ΕΕ να βάλει στη θέση του τον Τούρκο σουλτάνο
Σαρλ Μισέλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα - Καταπέλτης η «Figaro» για την αδυναμία της ΕΕ να βάλει στη θέση του τον Τούρκο σουλτάνο © YouTube

Η ταπείνωση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τον Ερντογάν επιβεβαιώνει την πολιτικά αδύναμη ΕΕ που συνεχίζει να μην αντιδρά.

Εκτενές άρθρο για το «καψόνι» Ερντογάν στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», την ώρα που η συζήτηση έχει «φουντώσει» για το κατά πόσο υπάρχει μέλλον στις διμερείς σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, το συγκεκριμένο συμβάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι «η Ευρώπη παραμένει ανησυχητικά αδύναμη».

Ο Ερντογάν άφησε όρθια την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με τον Σαρλ Μισέλ να κάθεται στη μοναδική διαθέσιμη καρέκλα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο και την επικεφαλής της Κομισιόν να παρακολουθεί φανερά αμήχανη. Το επίμαχο βίντεο από το #SofaGate έκανε τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Θέση πήρε και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε ότι η Φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να απαιτήσει άμεσα θέση ή να αποχωρήσει.

Η «Le Figaro» επισημαίνει ότι η απαράδεκτη συμπεριφορά Ερντογάν απέναντι στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει για πολλοστή φορά πως «ο Τούρκος σουλτάνος δεν σέβεται την Ευρώπη και την περιφρονεί», όπως αναφέρει η συγγραφέας του άρθρου και ακτιβίστρια Céline Pina.

Ursula von der Leyen sidelined to sofa: 'Diplomatic fiasco' during EU presidents' trip to Turkey

 

Le Figaro: Γιατί ο Ερντογάν φέρθηκε με αυτόν τον τρόπο στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν - Πού φταίει η Ευρώπη

«Ο Ερντογάν πιστεύει ότι όλα του επιτρέπονται, γιατί η Ευρώπη του τα παραχωρεί όλα» είναι ο τίτλος του άρθρου.

«H φωτογραφία πονάει, αλλά είναι δηλωτική της παρεξήγησης που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία. Σε αυτήν βλέπουμε δύο άνδρες, τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να κάθονται ήσυχα ο ένας απέναντι από τον άλλο σε δύο πολυθρόνες, περιτριγυρισμένοι από τις σημαίες της Τουρκίας και της Ευρώπης, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν έχει καθήσει σε έναν καναπέ, σε χαμηλότερη θέση και ύψος. Αυτή η σκηνοθεσία κρύβει πολλά νοήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι άλλες φωτογραφίες, από το παρελθόν, δείχνουν συναντήσεις όπου οι δύο άνδρες πρώην επικεφαλής της ΕΕ κάθονταν ισότιμα δίπλα στον Ερντογάν» επισημαίνεται.

«Σε αυτήν τη φωτογραφία, η διοίκηση της ΕΕ έδωσε ένα όνομα: Sofagate. Αλλά αυτή η ονομασία "γλυκαίνει" την πραγματικότητα. Διότι ο Ερντογάν δεν έκανε λάθος. Αντίθετα, έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα αντίστοιχο με την συμπεριφορά του απέναντι στην Ευρώπη. Ηθελημένα ταπείνωσε την Φον ντερ Λάιεν για να της δείξει τι άποψη έχει για τις αρχές και τις προτεραιότητες της ΕΕ, επιδεικνύοντας την ισλαμική ισχύ και αρνούμενος να αποδώσει ισοτιμία ή σεβασμό σε μια γυναίκα» συνεχίζει.

Le Figaro: Για τον Ερντογάν η θέση της γυναίκας είναι στο σαλόνι ή στην κουζίνα

«Και το κάνει αυτό, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται έναν σύμμαχο, την ώρα που οι ΗΠΑ τον απειλούν με οικονομικές κυρώσεις και είναι αποδυναμωμένος στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ήταν πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε πόσο περιφρονεί την ευρωπαϊκή αδυναμία ο Τούρκος σουλτάνος.

» Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο ελάχιστα τζέντλεμαν Σαρλ Μισέλ βρήκαν στην Τουρκία την απάντηση που αναζητούσαν, διότι η επίσκεψή τους είχε στην ατζέντα των συνομιλιών και την απόσυρση της Τουρκίας από την Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών… Προφανώς για τον Ερντογάν η θέση μιας γυναίκας είναι στο υπνοδωμάτιο ή στην κουζίνα, στην Φον ντερ Λάιεν έδωσε τουλάχιστον θέση στο σαλόνι και σε ένα καναπέ» προσθέτει η αρθρογράφος.

Le Figaro: To δημοσίευμα - καταπέλτης για το «καψόνι» Ερντογάν στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Le Figaro: To δημοσίευμα - καταπέλτης για τον Ερντογάν που ταπείνωσε την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και την αδυναμία της Ευρώπης να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο σουλτάνο © lefigaro.fr

«Φαίνεται ότι η συνάντηση των τριών διήρκησε τρεις ώρες. Ήπιαν δηλαδή το δηλητήριο ως το τέλος. Το πρόβλημα όμως δεν είναι να έχεις στομάχι για να αντέχεις, αλλά να το χρησιμοποιείς εκεί που πρέπει. Και η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει τον τρόπο να χαμηλώσει λίγο τον τσαμπουκά του Ερντογάν…» συμπληρώνει.

Ο ανύπαρκτος και δειλός Σαρλ Μισέλ - Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η καριέρα του

Στο κείμενο ασκείται σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Θα θέλαμε να ακούσουμε μια εξήγηση από αυτόν τον δειλό και ανύπαρκτο Σαρλ Μισέλ, για τον οποίο δεν γνωρίζει κανείς τίποτα εκτός από το γεγονός ότι φροντίζει την καριέρα του. Προφανώς εκείνος δεν ενοχλήθηκε από την ταπεινωτική επιλογή του Ερντογάν, από τη στιγμή που υπήρχε μια πολυθρόνα για τον ίδιο» επισημαίνεται.

«Η εικόνα που δίνει αυτή η ταπεινωτική εκπροσώπηση της Ευρώπης είναι καταστροφική. Η Ευρώπη απέτυχε με τα εμβόλια και αυτό άφησε σημάδια. Οταν βλέπει κανείς να απουσιάζει κάθε πολιτικό αντανακλαστικό εκ μέρους των εκπροσώπων της Ευρώπης, πρέπει να ανησυχεί για το ποια θα είναι η έξοδος από την κρίση, την τριπλή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.

#SofaGate: Δεν υπήρχε διαθέσιμη καρέκλα για την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Κομισιόν να μείνει όρθια
#SofaGate: Δεν υπήρχε διαθέσιμη καρέκλα για την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Κομισιόν να μείνει όρθια © YouTube

» Ταυτόχρονα, επωάζεται μια διεθνής κρίση, η οποία προστίθεται στην γενικευμένη ανησυχία των λαών. Και απέναντι σε αυτό το ανησυχητικό σκηνικό, τι μας δείχνει το πρόσωπο της Ευρώπης; Ασθενή εκπροσώπηση, αδυναμία αντίδρασης» προστίθεται.

Le Figaro: Τι να συζητήσεις με τον Ερντογάν που βλέπει τον πόλεμο σαν μορφή αναγέννησης

Σύμφωνα με την αρθρογράφο στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», το πιο αστείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι «στόχος της επίσκεψης ήταν η διπλωματική επανασύνδεση Ευρώπης και Τουρκίας».

Και συνεχίζει: «Τώρα ξέρουμε πως την αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ερντογάν: Εκείνος βάζει τις μπότες και η Ευρώπη βάζει το κερί για το γυάλισμα. Αυτός ο συμβολισμός είναι καταστροφικός για την ΕΕ, αλλά τουλάχιστον αποκαλύπτει την πραγματικότητα: η Ευρώπη είναι μια ένωση που η πολιτική της αδυναμία αρχίζει να έχει επιπτώσεις στα κράτη που την απαρτίζουν. Είναι μια οντότητα πολιτικά πιο αδύναμη στη διεθνή σκηνή από το κάθε μέλος της ξεχωριστά».

Και καταλήγει: «Αυτή η φωτογραφία αποδεικνύει την αφέλεια αυτών των ανθρώπων που πιστεύουν ότι κυβερνούν, ενώ δεν είναι παρά διαχειριστές χωρίς ισχύ. Τους χειραγώγησε ένας πρόεδρος, πανούργος πολιτικός, ο οποίος δεν φοβάται τη βία και ο οποίος βλέπει τον πόλεμο και την ένταση σαν μια μορφή αναγέννησης. Ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρώπη το χάσμα είναι τεράστιο και διερωτάται κανείς τι διάλογος μπορεί να γίνει. Ο ένας πιστεύει στην δύναμη και ονειρεύεται να επανασυστήσει μια οθωμανική αυτοκρατορία και ο άλλος δεν έχει πλέον δυναμική, ούτε σχέδιο, ίσως ούτε ηγεσία. Για να δικαιολογήσει την παθητικότητά της, η Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν δήλωσε πως "έδωσε προτεραιότητα στην ουσία". Θα πρέπει κάποιος να της εξηγήσει πως όταν κάποιος σας φέρεται έτσι δεν υπάρχει πλέον ουσία ή προτεραιότητες. Εκείνος θέτει απλώς τους όρους. Εκείνος δεν διαπραγματεύεται, επιβάλλει...».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ