- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το προφίλ του πρώτου νεοναζιστή ευρωβουλευτή της Γερμανίας
Ούντο Φόιχτ: αρνητής του Ολοκαυτώματος, υμνητής του Χίτλερ
Με ποσοστό μόλις 1% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ούντο Φόιχτ είναι ο πρώτος Γερμανός νεοναζιστής – ευρωβουλευτής.
Ο 62χρονος Φόιχτ, γιος ενός μέλους των ταγμάτων εφόδου (SA) του Ναζιστικού κόμματος, είχε καταδικαστεί πριν από δέκα χρόνια από τη γερμανική δικαιοσύνη επειδή χαρακτήρισε τον Αδόλφο Χίτλερ «μεγάλο ηγέτη». Στο παρελθόν, είχε αμφισβητήσει την έκταση του Ολοκαυτώματος, είχε ζητήσει να επιστραφούν στη Γερμανία τα εδάφη που έχασε μετά το 1945, ενώ κάλεσε και τους ψηφοφόρους του σε «ένοπλο αγώνα» πριν από τις βουλευτικές εκλογές, μια δήλωση που του στοίχισε άλλη μια καταδίκη. «Θέλουμε μια Ευρώπη των πατρίδων και όχι μια Ευρώπη υπό την εξουσία των δικτατόρων των Βρυξελλών», ανέφερε στον ιστότοπο του κόμματος ο Φόιχτ ο οποίος φέρεται ότι θέλει να έρθει σε επαφή με άλλους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, ενδεχομένως με τους ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής. Στις ευρωεκλογές αυτές το NPD κατέβηκε με το σύνθημα «Λεφτά για τη γιαγιά, όχι για τους Ρομά».

Το 2011 σε προεκλογική αφίσα για τις τοπικές εκλογές ο Φόιχτ εμφανιζόταν πάνω σε μια μοτοσικλέτα με το σύνθημα «Τσίτα τα γκάζια». Η αφίσα ήταν αναρτημένη μπροστά στο Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου. Ο Φόιχτ είναι μηχανικός αεροσκαφών, αλλά έχει και πτυχίο πολιτικών επιστημών. Υπήρξε επί μια 15ετία πρόεδρος του Εθνικιστικού-Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD) και ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο αυτού του ανοιχτά ρατσιστικού, ξενοφοβικού και αντισημιτικού μορφώματος για τις ευρωεκλογές. Παρά το πολύ μικρό ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα, θα μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς το γερμανικό εκλογικό σύστημα άλλαξε, καταργήθηκε το ελάχιστο όριο για την εκπροσώπηση των κομμάτων και οι ευρωβουλευτές εκλέγονται πλέον με απλή αναλογική.
Αυτή θα είναι η πρώτη αιρετή θέση που καταλαμβάνει ο Φόιχτ, ο οποίος κατάγεται από τη Δυτική Γερμανία αλλά είναι εγκατεστημένος στο Βερολίνο. Το νεοναζιστικό NPD ιδρύθηκε το 1964 από πρώην στελέχη του Ναζιστικού κόμματος. Σήμερα είναι σε εξέλιξη μια δικαστική έρευνα για την απαγόρευσή του στη Γερμανία, μετά από μια σειρά ρατσιστικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ομάδες φίλα προσκείμενες ή συνεργαζόμενες με το κόμμα αυτό. Ο Φόιχτ εντάχθηκε στο NPD σε ηλικία 16 ετών.

Ο Ούντο Φόιχτ διετέλεσε αρχηγός του NPD από το 1996 μέχρι το 2011 και κατάφερε να τριπλασιάσει τη δύναμη του κόμματος. Μολονότι περιθωριοποιημένο σε εθνικό επίπεδο, το νεοναζιστικό κόμμα μπόρεσε να εκλέξει μερικούς εκπροσώπους σε τοπικό επίπεδο, σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Ο Φόιχτ προσπάθησε επίσης να «εξωραΐσει» την εικόνα του NPD ζητώντας να μην εμφανίζονται τα μέλη του με ξυρισμένα κεφάλια ενώ ο ίδιος φορούσε πάντοτε κοστούμι. Ανατράπηκε από την ηγεσία του κόμματος πριν από τρία χρόνια μετά από εσωτερικές διαφωνίες, κάτι πολύ συνηθισμένο στη γερμανική ακροδεξιά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Η 68χρονη δημοσιογράφος κάλυψε επί δεκαετίες πολέμους και κρίσεις σε όλο τον κόσμο
Από τον σχολιαστή του CNN μέχρι την πρώην παρουσιάστρια του Fox
2.400 συλλήψεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και φόβοι για νέα επεισόδια
Δορυφορικές εικόνες είχαν αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Lockheed Electra
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200.000 δολαρίων την ημέρα
Γιατί η Μόσχα δεν θεωρεί ακόμη τη σύγκρουση νίκη
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους
Ο Ολλανδός ηγέτης και ο σύντροφός του θα γίνουν γονείς την άνοιξη του 2027
Η νέα μαρτυρία στο δικαστήριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.