Κοσμος

Άνγκελα Μέρκελ προς ηγέτες της ΕΕ: Προχωρήστε τώρα σε lockdown

Είναι ο μόνος τρόπος για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνγκελα Μέρκελ
Άνγκελα Μέρκελ © EPA

Politico: Η Άνγκελα Μέρκελ συμβούλεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε σύντομα και δραστικά lockdown για να σταματήσει η μετάδοση του κορωνοϊού.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το lockdown για τον κορωνοϊό αποτελεί μονόδρομο για να μπει «φρένο» στην εξάπλωση της Covid-19 έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας συμμετείχε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέρκελ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε άμεσα και δραστικά lockdown, σύντομης διάρκειας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico στις Βρυξέλλες, David M. Herszenhorn. «Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα» φέρεται να είπε η καγκελάριος της Γερμανίας και παραδέχτηκε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μέτρα, με αποτέλεσμα οι «σκληρές» αποφάσεις να ληφθούν όταν άρχισαν «τα νοσοκομεία να γεμίζουν».

Με 498.113 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 η Γερμανία βρίσκεται στην 16η θέση παγκοσμίως σε συνολικές μολύνσεις Covid-19. Την ξεπερνούν μονάχα η Ιταλία με 616.595 κρούσματα, το Ηνωμένο Βασίλειο με 965.340, η Ισπανία με 1.160.083, η Γαλλία με 1.282.769 και η Ρωσία με 1.581.693 κρούσματα κορωνοϊού.

 

Σημειώνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να επιβάλει μερικό lockdown στη Γερμανία, το οποίο τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, κάνοντας λόγο για «δραματική κατάσταση».

Μίνι lockdown στη Γερμανία από τις 2 Νοεμβρίου - Τι αλλάζει - Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν

Με τα νέα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, με το φαγητό να πωλείται σε πακέτο. «Ρολά» κατεβάζουν γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσικοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου -με την τήρηση των αυστηρών κανόνων υγιεινής.

«Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση. Και μας αφορά όλους, χωρίς εξαίρεση» ανέφερε στο μήνυμά της η Ανγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για μια «ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική και πολιτική δοκιμασία». «Μέσα σε 10 μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων» εξήγησε, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο το μίνι lockdown.

Λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε οριζόντιο εθνικό lockdown, το οποίο τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με τους Γάλλους να σπεύδουν στα κομμωτήρια για να φτιάξουν τα μαλλιά τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ