- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν ζήτησε το βράδυ της Κυριακής τη διάλυση του κοινοβουλίου στη Γαλλία, αφού οι δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της κερδίζει με διαφορά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τετραπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009.
«Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος (Φρανσουά Ολάντ) μετά από μια τέτοια απόρριψη;» είπε η 45χρονη Λεπέν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα πρέπει να διαλυθεί η παρούσα Βουλή. «Τι άλλο μπορεί να κάνει πέρα από το να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, να εφαρμόσει το αναλογικό εκλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπείται ο κάθε Γάλλος» στο κοινοβούλιο «και να οργανώσει νέες εκλογές;», είπε η Λεπέν. «Είναι απαράδεκτο το κοινοβούλιο να μην είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού λαού», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έσπευσε πάντως να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το FN προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γαλλία καθώς φαίνεται ότι κερδίζει τις ευρωεκλογές με το ιστορικό ποσοστό του 25%, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση του UMP έρχεται στη δεύτερη θέση με 20% και οι Σοσιαλιστές (PS) υφίστανται νέα ήττα, συγκεντρώνοντας ποσοστό μικρότερο του 15%.
Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ιστορικό ποσοστό» χαρακτηρίζοντας το FN «πρώτο κόμμα της Γαλλίας». Το FN φαίνεται ότι επωφελήθηκε από την αντιδημοτικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης αλλά και από το διχασμό της δεξιάς. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ωστόσο ερμηνεύεται και από τον ευρωσκεπτικισμό των Γάλλων, οι οποίοι εμφανίζονται ολοένα και πιο δύσπιστοι απέναντι στις Βρυξέλλες, εννέα χρόνια αφότου είπαν «όχι» στο ευρωπαϊκό σύνταγμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο χρόνος και ο τόπος της υπογραφής θα ανακοινωθούν σύντομα - Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το περιστατικό καταγράφηκε από ελικόπτερο του Sky News
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση νέας επιστημονικής έκθεσης
Παράλληλα, η δημοτική αρχή εντείνει τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Κλείδωσαν διάδρομοι και εκκενώθηκαν χώροι
Ο 62χρονος συνελήφθη και αντιμετωπίζει οκτώ κακουργηματικές κατηγορίες
Η εκτροφή κοτόπουλων σε κατοικίες έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια
Aντί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας, όπως υποστηρίζει
Διασώθηκε μόνο ένα μικρό χελωνάκι - Έρευνες των αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς
«Όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα»
Σήμερα είναι η τρίτη επέτειος του θανάτου του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού
Η περίπτωση του Ντάνιελ Μπάγιεν
Ξόδεψε πάνω από 40.000 δολάρια στην εξάρτησή της - Μιλά για τις σοβαρές παρενέργειες
Το βίντεο από κάμερες ασφαλείας που οδήγησε στη σύλληψή του
Ινδία και Κίνα θα καθορίσουν το μέλλον της αγοράς
Τι επικαλείται σε επιστολή που έστειλε προς τον Στάρμερ
Τι λέει για τη συμπεριφορά του γιου της και δράστη του εγκλήματος
Ο λόγος της απαγόρευσης και οι...εξαιρέσεις
Αυστηροποιούνται οι κανόνες για τα chatbot της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ενισχύσεις από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φθάσουν σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.