- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δονήθηκε και η Κύπρος από την έκρηξη στη Βηρυτό
Κύπριοι του Λιβάνου κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή
Η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού έγινε αισθητή μέχρι και στην ορεινή ενδοχώρα της Κύπρου.
Το ωστικό κύμα που προκάλεσε η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στο λιμάνι της Βηρυτού έφτασε μέχρι και την Κύπρο, όπου έγινε αισθητό μέχρι και στην ορεινή ενδοχώρα του νησιού, που βρίσκεται σε απόσταση 120 μιλίων από τον Λίβανο.
Η έκρηξη έγινε αισθητή ως δόνηση, αλλά και ως ένας πολύ έντονος ήχος, τρομάζοντας τους κατοίκους, καθώς ξύπνησαν μνήμες από την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, τον Ιούλιο του 2011. Τότε, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, εξερράγησαν 98 εμπορευματοκιβώτια με πολεμοφόδια που είχαν κατασχεθεί δύο χρόνια πριν από πλοίο που μετέβαινε από το Ιράν προς τη Συρία. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν δεκάδες, ενώ προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στον παρακείμενο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, που οδήγησαν σε σοβαρά προβλήματα της ηλεκτροδότησης στο νησί για τους επόμενους μήνες.
Όπως ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας, η έκρηξη που έγινε χθες στο λιμάνι της Βηρυτού ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Στην Κύπρο εκφράστηκε άλλωστε και ανησυχία για ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν από τις μεγάλες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, με τον αρμόδιο Προϊστάμενο του Κλάδου Ποιότητας Αέρα στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Χρύσανθο Σαββίδη, να καθησυχάζει πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, χάρη στη μεγάλη απόσταση και την αντίθετη πορεία των ανέμων. Ο ίδιος πάντως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «Το ωστικό κύμα έχει τεράστια πίεση και ταχύτητα και, μόλις έγινε η έκρηξη, σε μερικά δευτερόλεπτα ήρθε στην Κύπρο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με τους ρύπους στην ατμόσφαιρα».
Η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να αποστείλει στον Λίβανο μέσα στις επόμενες ώρες ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, καθώς και ομάδες διάσωσης με εκπαιδευμένους σκύλους για την ανεύρεση τραυματιών στα συντρίμμια. Ακόμη, προγραμματίζεται πτήση για την άμεση επιστροφή Κυπρίων και νόμιμα διαμενόντων στην Κύπρο από τον Λίβανο. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, υπάρχουν τρεις Κύπριοι τραυματίες στη Βηρυτό από την έκρηξη, ανάμεσα στους οποίους και η Πρόξενος της Κύπρου, ενώ η Πρεσβεία της Κύπρου στη Βηρυτό, καθώς και σπίτια Κυπρίων υπηκόων έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας στο Λίβανο, Στάλω Χαμπίμπι, έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή. «Ήταν τρομακτικό το τι έγινε χθες. Εγώ μένω μισή ώρα μακριά από το σημείο όπου έγιναν οι εκρήξεις και ταρακουνήθηκε ολόκληρη η περιοχή. Νόμισα ότι μας βομβάρδισαν. Αν θα πρέπει να φύγουμε για λόγους ασφάλειας όχι μόνο λόγω της έκρηξης, αλλά και λόγω της οικονομικής κατάστασης, του κορωνοϊού, θα θέλουμε κάποια βοήθεια. Το 2006 όταν φύγαμε, φύγαμε από το λιμάνι. Αυτή τη στιγμή το λιμάνι δεν υπάρχει», πρόσθεσε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποστηρικτές και υποστηρίκτριες της βιβλικής πατριαρχίας και οι επικίνδυνες απόψεις τους
«Πριν εξαπολυθεί η απόλυτη κόλαση εναντίον τους»
Συγκεκριμένη εκπαίδευση για αυτή την πιθανότητα - «Να κρυφτείς, να βρεις νερό»
Η φαντασίωση του σωτήρα, η ανθεκτικότητα της θεοκρατίας και μια υπόθεση που έχει παρατραβήξει
Εντοπίστηκε ο δεύτερος πιλότος του αεροσκάφους που καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Συνολικά απονεμήθηκε χάρη σε 2.010 φυλακισμένους λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας
Σύμφωνα με ΜΜΕ, αμερικανικό A-10 καταρρίφθηκε από ιρανικά πυρά κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Η φετινή τελετή αποκτά έτσι έντονο συμβολικό και πολιτικό φορτίο
«Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, δηλώνει η Τεχεράνη
«Ουάου. Τι απίστευτη πρόοδος», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκαλιμπάφ
Ταυτόχρονα, εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας και διαφάνειας
Καμία επιτυχημένη απόδραση δεν έχει επισήμως καταγραφεί μέχρι σήμερα
Ναυτιλιακές από τρεις χώρες πλήττονται περισσότερο με αύξηση κινδύνου και κόστους μεταφορών
Η διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή τα όσα έγιναν στην ταινία «It Ends With Us»
Έλλειμμα LNG και ενεργειακή ανασφάλεια ωθούν κυβερνήσεις σε προσωρινή στροφή σε ρυπογόνα καύσιμα
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο διοικητής της αποστολής
Η ευρωβουλευτής της ριζοασπαστικής αριστεράς στη Γαλλία ελέγχεται για tweet που εξυμνούσε δράστη αντισημιτικής επίθεσης
Το περιστατικό έρχεται στον απόηχο σκληρών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ
Στόχος η αποκλιμάκωση - Συνεργασία με Ιράν και διεθνείς εταίρους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.