Κοσμος

Νέα Υόρκη - Κορωνοϊός: Ιστορικό νοσοκομείο δίνει μάχη επιβίωσης

Το Bellevue στο Μανχάταν είχε δώσει το παρών στη μάχη της χολέρας και του AIDS

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο Bellevue στο Μανχάταν
SOS εκπέμπει το ιστορικό νοσοκομείο Bellevue στο Μανχάταν © Andrew Burton/Getty Images/Ideal Images

Ένα από τα πιο ιστορικά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή εξαιτίας της κρίσης με τον νέο κορωνοϊό.

Το ιατρικό προσωπικό ενός από τα πλέον ιστορικά και αξιόλογα δημόσια νοσοκομεία της Νέας Υόρκης προειδοποιεί ότι βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της μάχης με τον νέο κορωνοϊό. Χωρίς επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό, σε φάρμακα και αναπνευστήρες το νοσοκομείο και οι γιατροί του αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα περιστατικά του νέου κορωνοϊού που συνεχώς αυξάνονται.

Το προσωπικό του ιστορικού Bellevue στο Μανχάταν, το οποίο είχε δώσει το παρών στη μάχη με τον κίτρινο πυρετό το 1700, με τη χολέρα το 1800 και με το AIDS τη δεκαετία του ‘80 στη Νέα Υόρκη, έχει λάβει οδηγίες να μη μιλά στα μέσα ενημέρωσης παρά μόνο μετά από σχετική έγκριση. Ωστόσο, ιατρικό προσωπικό σε καθεστώς ανωνυμίας μίλησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian και εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται. «Σε λίγο δεν θα έχουμε άλλους αναπνευστήρες», είπε ένας γιατρός, «ελπίζω αυτή η αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού να μην είναι τόσο καταστροφική όσο προβλέπουμε». Το νοσοκομείο Bellevue ήταν αυτό που είχε αναλάβει και θεραπεύσει το μόνο κρούσμα του ιού Έμπολα το 2014. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν έτοιμο για τον Covid-19.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το νοσοκομείο διαθέτει περισσότερες από 800 κλίνες και τη στήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Τις τελευταίες εβδομάδες προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές για να δημιουργήσει νέες πτέρυγες μόνο για περιστατικά του κορωνοϊού και να αυξήσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πλέον δίνεται προτεραιότητα μόνο σε ασθενείς του κορωνοϊού και όλα τα άλλα τακτικά ραντεβού για τα ιατρεία και τις κλινικές ακυρώνονται. Η υπηρεσία της τηλεϊατρικής που κάποτε εξυπηρετούσε 50 ασθενείς σήμερα δέχεται 3.000 κλήσεις την ημέρα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. «Είναι πολλοί οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς του κορωνοϊού και στην πορεία αρρωσταίνουν», είπε στον Guardian ένας άλλος γιατρός. «Οι προστατευτικές μάσκες μοιράζονται με δελτίο», πρόσθεσε.  Γιατροί στο Bellevue της Νέας Υόρκης στράφηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα GoFundMe για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να αγοραστούν μάσκες. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 120.000 δολαρίων για να αγοράσουν 10.000 μάσκες για το τμήμα έκτακτων περιστατικών και τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Το ιατρικό προσωπικό σημειώνει ότι παρατηρείται μια αύξηση των προμηθειών τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, οι γιατροί πιστεύουν ότι δεν θα είναι έτοιμοι για την κορύφωση της έξαρσης του νέου κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη και κάποιοι εξαντλημένοι ή απογοητευμένοι βγαίνουν σε αναγκαστική άδεια ή απλά εγκαταλείπουν τη μάχη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ