Κοσμος

Ταλιμπάν: Εμείς ρίξαμε το αεροπλάνο -Μετέφερε Αμερικανούς (video)

Μέλη της CIA οι επιβαίνοντες, σύμφωνα με τους Αφγανούς αντάρτες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
crash-afghanistan.jpg
Συντριβή αεροσκάφους στο Αφγανιστάν © twitter.com/MuslimShirzad

Ανατροπή στη συντριβή του αεροπλάνου στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι το κατέρριψαν αυτοί και πως μετέφερε υψηλόβαθμους Αμερικανούς.

Ανατροπή στα μέχρι στιγμής δεδομένα της συντριβής του αεροπλάνου στο Αφγανιστάν και σε περιοχή που ελέγχουν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ισχυρίζονται πως το αεροσκάφος το έριξαν αυτοί διότι ήταν εχθρικό και μετέφερε υψηλόβαθμους Αμερικανούς-μέλη της CIA.

«Στρατιωτικό αεροσκάφος των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων συνετρίβη... στην επαρχία Γκάζνι» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουντζαχίντ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ολα τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, το αεροσκάφος «πετούσε σε αποστολή παρακολούθησης». Ο τύπος του αεροσκάφους ανταποκρίνεται στον τύπο των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται στη χώρα από την αμερικανική πολεμική αεροπορία για αποστολές ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας, ο Ροχουλάχ Αχμαντζάι, δήλωσε από την πλευρά του ότι το αεροσκάφος αυτό δεν ανήκε στις αφγανικές δυνάμεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Καμπούλ, όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν προέβησαν σε σχόλιο. «Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε αποστολή των υπηρεσιών πληροφοριών και καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της τοποθεσίας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γάζνι».

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό στο Twitter ενός προσώπου προσκείμενου των Ταλιμπάν, και των οποίων το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα, δείχνουν τα απομεινάρια ενός αεροσκάφους μεσαίου μεγέθους που συνετρίβη σε ένα χιονισμένο χωράφι. Η ουρά του αεροπλάνου, που έμεινε άθικτη, φέρει το λογότυπο της αμερικανικής αεροπορίας.  

Ανώτερος αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας που ερευνά τη συντριβή δήλωσε ότι κανένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δεν σκοτώθηκε και πρόσθεσε ότι ερευνώνται τα αίτια της συντριβής.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροπλάνο μετέφερε 83 επιβατές και είχε απογειωθεί από Χεράτ με κατεύθυνση την πρωτεύουσα Καμπούλ. Ωστόσο, γύρω στις 13.10 (τοπική ώρα) συνετρίβη στην ορεινή κι απομονωμένη περιοχή Sado Khel στο προάστιο Deh Yak στην ανατολική επαρχία Γκάζνι.

Αρχικά είχε μεταδοθεί η είδηση πως επρόκειτο για πολιτικό επιβατικό αεροσκάφος της κρατικής Ariana Afghan Airlines, ωστόσο πολύ γρήγορα η είδηση διαψεύστηκε και από εκπρόσωπο της εταιρείας, αλλά και από την αφγανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Πάντως, η Ariana Afghan Airlines (AAN), που περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο με τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύεται να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ, συχνά δανείζει τα αεροσκάφη της στον αφγανικό στρατό για τη μεταφορά στρατιωτών. Εκτός από την ΑΑΝ το Αφγανιστάν διαθέτει μία ακόμη αεροπορική εταιρεία, την ιδιωτική Kam Air, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ