Κοσμος

ΗΠΑ για Αφγανιστάν: Συνετρίβη μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο (video)

Το Πετνάγωνο δεν σχολιάζει, αλλά εξετάζει την υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84554344_2185790261730334_5649852190227955712_n.jpg
Συνετρίβη αεροπλάνο στην περιοχή των Ταλιμπάν με 83 επιβάτες © facebook.com/AamajNews

Ένα μικρό αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο ήταν αυτό που συνετρίβη στο Αφγανιστάν, απαντούν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν.

Το αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στο Αφγανιστάν ήταν ένα μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με την συντριβή και τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι κατέρριψε στρατιωιτκό αεροσκάφος παρακολούθησης με 83 επιβαίνοντες μεταξύ των οποίων πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CIA. Ωστόσο, αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το θέμα.

«Στρατιωτικό αεροσκάφος των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων συνετρίβη... στην επαρχία Γκάζνι» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουντζαχίντ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ολα τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, το αεροσκάφος «πετούσε σε αποστολή παρακολούθησης». Ο τύπος του αεροσκάφους ανταποκρίνεται στον τύπο των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται στη χώρα από την αμερικανική πολεμική αεροπορία για αποστολές ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται πως το αεροσκάφος συνετρίβη στις 13.10 (τοπική ώρα) στην ορεινή κι απομονωμένη περιοχή Sado Khel στο προάστιο Deh Yak στην ανατολική επαρχία Γκάζνι, που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Αν και αρχικά είχε διαρρεύσει πως επρόκειτο για ένα boeing της κρατικής Ariana Afghan Airlines, που μετέφερε 83 επιβάτες, η είδηση γρήγορα διαψεύστηκε και από εκπρόσωπο της εταιρείας, αλλά και από την αφγανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Πάντως, η Ariana Afghan Airlines (AAN), που περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο με τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύεται να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ, συχνά δανείζει τα αεροσκάφη της στον αφγανικό στρατό για τη μεταφορά στρατιωτών. Εκτός από την ΑΑΝ το Αφγανιστάν διαθέτει μία ακόμη αεροπορική εταιρεία, την ιδιωτική Kam Air, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ. 

Ανώτερος αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας που ερευνά τη συντριβή δήλωσε ότι κανένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δεν σκοτώθηκε. Ωστόσο, βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό στο Twitter ενός προσώπου προσκείμενου των Ταλιμπάν, και των οποίων το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα, δείχνουν τα απομεινάρια ενός αεροσκάφους μεσαίου μεγέθους που συνετρίβη σε ένα χιονισμένο χωράφι. Η ουρά του αεροπλάνου, που έμεινε άθικτη, φέρει το λογότυπο της αμερικανικής αεροπορίας.  

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ