Διαγωνισμός με «γελοιογραφίες του Μωάμεθ» στην Ολλανδία
Κάλεσμα του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς μέσω Twitter
Ολλανδία: Ο ακροδεξιός βουλευτής Βίλντερς επαναφέρει το σχέδιο του για διοργάνωση ενός διαγωνισμού γελοιογραφίας με θέμα τον προφήτη Μωάμεθ.
Ο Ολλανδός ακροδεξιός αντι-ισλαμιστής βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς ανακοίνωσε χθες πως επαναφέρει το σχέδιο του για τη διοργάνωση ενός διαγωνισμού γελοιογραφίας με θέμα τον προφήτη Μωάμεθ, πάνω από ένα χρόνο μετά την ακύρωση παρόμοιας πρωτοβουλίας του, έπειτα από απειλές κατά της ζωής του.
Με ανάρτησή του στο Twitter αργά το Σάββατο, ο Βίλντερς προσκάλεσε τους ακόλουθούς του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να του «στείλουν γελοιογραφίες του Μωάμεθ».
Ο ακροδεξιός βουλευτής επιθυμεί να οργανώσει τον διαγωνισμό στο κτίριο του ολλανδικού κοινοβουλίου, στη Χάγη, επικαλούμενος την ελευθερία της έκφρασης.
Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2018 την πρόθεσή του να οργανώσει έναν τέτοιο διαγωνισμό, πριν τον ακυρώσει, αφού έγινε στόχος απειλών κατά της ζωής του.
Η πρωτοβουλία είχε συγκεντρώσει έντονες επικρίσεις από τη μουσουλμανική κοινότητα. Στο Πακιστάν έγιναν ογκώδεις διαδηλώσεις μετά από κάλεσμα του ισλαμιστικού κόμματος Ταχρίκ-ε-Λαμπάικ. Ο ηγέτης του κόμματος, Χαντίμ Χουσάιν Ρίζβι, είχε ζητήσει να απελαθεί ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στο Ισλαμαμπάντ.
Ένα ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Πακιστανό άνδρα σε 10 χρόνια κάθειρξης τον περασμένο Νοέμβριο για προετοιμασία μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» κατά του βουλευτή. Ο Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη στη Χάγη, είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο Facebook όπου δήλωνε ότι ήθελε να στείλει τον Βίλντερς «στην κόλαση» και κάλεσε άλλους μουσουλμάνους να τον υποστηρίξουν.
Ο βουλευτής αποφάσισε δύο ημέρες αργότερα να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Την επόμενη μέρα, ένας νεαρός Αφγανός μαχαίρωσε δύο Αμερικανούς τουρίστες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ.
Καταδικασμένος σε 26 χρόνια κάθειρξης τον Οκτώβριο, ο Αφγανός είπε ότι πραγματοποίησε την επίθεση για να «προστατεύσει τον προφήτη Μωάμεθ», αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του Γκέερτ Βίλντερς.
Ο 56χρονος βουλευτής απολαμβάνει διαρκή προστασία από το ολλανδικό κράτος.
Η απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ απαγορεύεται στο Ισλάμ. Οι γελοιογραφίες του θεωρούνται άκρως προσβλητικές από τους περισσότερους μουσουλμάνους.
Το 2005 η δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten δημοσίευσε σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ, πυροδοτώντας ένα κύμα κινητοποιήσεων στον μουσουλμανικό κόσμο ενώ έγιναν και πολλές απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του εκδότη και του σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκορντ. Δέκα χρόνια αργότερα, δυο εξτρεμιστές ισλαμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι, γνωστό για τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ που δημοσίευε, και σκότωσαν 12 ανθρώπους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.