Κοσμος

Εγκρίθηκε η νέα σύνθεση της Κομισιόν με πρόεδρο την Φον ντερ Λάιεν

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ursula-commission
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA/PATRICK SEEGER

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόεδρο τη Γερμανίδα φον ντερ Λάιεν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόεδρο τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές. 

Αφού εξελέγη με οριακή πλειοψηφία τον Ιούλιο υποψήφια πρόεδρος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε στην σημερινή ψηφοφορία ευρεία πλειοψηφία.

Ωστόσο, οι πολιτικές ομάδες που ενέκριναν τον διορισμό της ή απέσχον την προειδοποίησαν ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή», όπως τόνισε ο επικεφαλής των φιλελεύθερων του Renew, ο Ρουμάνος Ντάτσιαν Τσιόλος.

Η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική, πράγμα που ενίσχυσε την πειθαρχία στο πλαίσιο των πολιτικών ομάδων του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει τον αριθμό ρεκόρ των 12 γυναικών, έναντι 9 στην απερχόμενη σύνθεση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην ομιλία της προς τους ευρωβουλευτές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε στο επίκεντρο της στρατηγικής της για τα επόμενα πέντε χρόνια τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης. Ειδικότερα τόνισε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια «υπαρξιακή» πρόκληση και πως θα εξασφαλίσει ότι θα διατεθούν χρήματα για την προσαρμογή των οικονομιών σε χαμηλότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και σε χαμηλότερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημά της για τη χορήγηση ασύλου και να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορά της. «Η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας», δήλωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές. Η ίδια είπε ακόμη πως θα συνεργαστεί στενά με τη Βρετανία για να συντονίσει την αποχώρησή της από την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι θα είναι «πάντα υπέρ της παραμονής». 

MEPs vote on whether to approve new European Commission | LIVE

Μιλώντας με την σειρά στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων που την περιέβαλλαν στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κομισιόν θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, με έναν μήνα καθυστέρηση.

Σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέροντας: «Με τη σημερινή ψηφοφορία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την ακλόνητη εμπιστοσύνη σε εσάς και την ομάδα σας. Ένα νέο ταξίδι ξεκινά για σας σήμερα. Γνωρίζω ότι υπό την ηγεσία σας, θα δούμε μία πιο ισχυρή, πράσινη και ψηφιακή ΕΕ».  

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ