- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Κουρέματα ελπίδας και αλληλεγγύης για μετανάστες
Ο Μιρσάντ κατάφερε να ενώσει επαγγελματίες κομμωτές για καλό σκοπό
Ένα άρθρο για τους μετανάστες ήταν αρκετό για να ανάψει τη "σπίθα" της αλληλεγγύης στην καρδιά του Μιρσάντ Μπουσούλατζιτς
Ένα άρθρο για τους μετανάστες ήταν αρκετό για να ανάψει τη "σπίθα" της αλληλεγγύης στην καρδιά του Μιρσάντ Μπουσούλατζιτς, ενός κομμωτή στην πόλη Μπρτσκο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που αποφάσισε να μην καθίσει με "σταυρωμένα" χέρια, αλλά να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει συμπολίτες του για να βρουν έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν και αυτοί να δώσουν λίγη χαρά σε ανθρώπους, που η ζωή έχει θέσει σε τόσο τόσο έντονη δοκιμασία.
Ο Μιρσάντ είναι κομμωτής και η δουλειά του είναι απαιτητική, καθώς πέρα από εξειδικευμένες ικανότητες και προσόντα, απαιτεί και πολλές ώρες. Αυτό όμως όχι μόνο δεν τον εμπόδισε να κάνει πράξη την ιδέα του να βοηθήσει μετανάστες, αντιθέτως, του έδωσε τον βασικό "κορμό" της όλης δράσης που υλοποιεί σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του και εθελοντές.
"Οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια" τόνισε ο Μιρσάντ σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι, "αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνω κάτι, οτιδήποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει τους μετανάστες, να τους χαροποιήσει έστω λίγο, να τους δώσει μία μικρή ελπίδα".
Ο Μιρσάντ κατάφερε να ενώσει επαγγελματίες κομμωτές για αυτόν τον σκοπό και, πλέον, ο ίδιος και τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας μεταβαίνουν στην πόλη Τούζλα όπου και αφιερώνουν λίγο από τον χρόνο τους για να κουρέψουν δωρεάν μετανάστες. Ορισμένοι - όπως λέει ο Μιρσάντ - δεν έχουν ανάγκη από κούρεμα, αλλά από ανθρώπινη επαφή και γι' αυτό πηγαίνουν στην ομάδα των κομμωτών για να μιλήσουν μαζί τους, να συναναστραφούν με άτομα έξω από τον δικό τους "μικρόκοσμο" και καθημερινότητα.
"Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι το σπίτι τους (των μεταναστών) και γι' αυτόν τον λόγο πρέπει τουλάχιστον να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τη διαμονή τους εδώ περισσότερο ανθρώπινη και καλύτερη" σημειώνει ο Μιρσάντ, συμπληρώνοντας ότι στο "εγχείρημα" που έχει θέσει σε εφαρμογή, συνδράμουν άλλοι τέσσερις εθελοντές που βρίσκονται μαζί του κάθε μέρα στην Τούζλα και τον βοηθούν.
Ο Μιρσάντ γνωρίζει, όπως λέει, ότι το κούρεμα δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή των μεταναστών και ότι ορισμένοι βλέπουν την πρωτοβουλία του ως πολύ λίγη και ανίκανη να δώσει πραγματική βοήθεια στους μετανάστες, τονίζεται στα ίδια δημοσιεύματα. Ομως - προστίθεται - δεν παραιτείται, καθώς πιστεύει ότι ακόμα και η πιο μικρή ενέργεια που περιέχει "ψήγματα" καλοσύνης μπορεί να είναι ευεργετική για ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.