- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ερντογάν πήρε Κομπάνι και Μανμπίτζ στη «ζώνη ασφαλείας» του
«Παραπληροφόρηση» τα περί συγκρούσεων Τούρκων - Κούρδων μετά την εκεχειρία
Δύο πόλεις - κλειδιά για το καθεστώς Άσαντ, οι Κομπάνι και Μανμπίτζ, περιλαμβάνονται στη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία η Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι δεν σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και κουρδικών δυνάμεων μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός. «Το αποκλείω, πρόκειται για παραπληροφόρηση», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν από τη βόρεια Συρία και την επονομαζόμενη «ζώνη ασφαλείας». Μια «ζώνη ασφαλείας» που θα εκτείνεται κατά μήκος 440 χιλιομέτρων, παράλληλα με τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και θα είναι και βάθους 32 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν κατάφερε να συμπεριλάβει μέσα στη «ζώνη» του τις δύο πόλεις κλειδιά για τον ίδιον αλλά και για τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι πόλεις κλειδιά είναι οι κουρδικές Κομπάνι και Μανμπίτζ, στις οποίες είχε εισέλθει τις τελευταίες μέρες ο συριακός στρατός υποστηριζόμενος από τις ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις.
Η τουρκική ηγεσία ξεκαθάρισε ότι την περιοχή θα επιτηρούν Τούρκοι και Αμερικανοί, μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι τα ανατολικά σύνορα της ζώνης που θα δημιουργηθεί θα είναι στο Ιράκ. «Ένα χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή. Η διαδικασία εκεχειρίας επιτηρείται, επίσης, από την Τουρκία, στα βασικά της σημεία, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και σε διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός 120 ωρών, δηλαδή πέντε ημερών, μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, και εκεί θα συζητήσουν για την επόμενη φάση της διαδικασίας δημιουργίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.