- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένοχοι δώδεκα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες
Για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια απόκτησης ανεξαρτησία της Περιφέρειας το 2017
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σήμερα εννέα καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.
Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι σ' αυτή την απόφαση ορόσημο σχετικά με ένα δημοψήφισμα, του οποίου η διεξαγωγή είχε απαγορευθεί, και τη βραχύβια ανακοίνωση της ανεξαρτησίας κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης. Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της εξέγερσης.
Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν χαρακτήρισε «αγριότητα» την επιβολή αυτών των ποινών. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε ... για το μέλλον των γιών και των θυγατέρων μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία», έγραψε στο Twitter.
Ο Πουτζντεμόν ήταν επικεφαλης της ισπανικής περιφέρειας όταν έγινε η απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί, όμως δεν συμμετείχε σ' αυτή τη δίκη επειδή διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει τώρα αυτοεξόριστος.
Πολλά διακυβεύονταν, τόσο για την Ισπανία όσο και για την πιο ευημερούσα περιφέρειά της σ' αυτή τη δίκη για την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης, η οποία είχε προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου, είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες και είχε δημιουργήσει εκνευρισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα κύρια ερωτήματα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν οι αυτονομιστές στις ετυμηγορίες, αν η υπόσχεση για ειρηνικές διαμαρτυρίες ισχύει και αν και πώς μπορεί να πληγεί η φήμη τόσο της Ισπανίας όσο και του αυτονομιστικού κινήματος.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αυτονομιστές κυκλοφόρησαν το δικό τους βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ετυμηγορία. Οι αυτονομιστές λένε πως δεν έκαναν τίποτε κακό και πως η δίκη ήταν πολιτική, η κυβέρνηση λέει πως η δίκη διεξήχθη αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του νόμου.
«Η μοναδική ετυμηγορία που θα δεχθούμε είναι η αθώωση», ανέφερε στο βίντεο ο Πουτζντεμόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.