- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Νόμπελ Φυσικής για την εξέλιξη του Σύμπαντος
Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας τιμά δύο Ελβετούς και έναν Καναδοαμερικανό επιστήμονα
Σουηδία: Το Νόμπελ Φυσικής του 2019 στους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία».
Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Δύο ελβετοί επιστήμονες, ο Μισέλ Μαγιόρ, ο Ντιντιέ Κελόζ και ο καναδοαμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Πίμπλς τιμήθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη από τη Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας για το έργο της ζωής τους πάνω στην εξέλιξη του Σύμπαντος, αλλά και τη θέση της Γης σε αυτό.
Ειδικότερα, το Νόμπελ Φυσικής για το 2019 απονέμεται κατά το ένα ήμισυ στον Τζέιμς Πίμπλς για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία» και το άλλο μισό το μοιράζονται ο Μισέλ Μαγιόρ και ο Ντιντιέ Κελόζ για «την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου».
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2019
The 2019 #NobelPrize in Physics has been awarded with one half to James Peebles “for theoretical discoveries in physical cosmology” and the other half jointly to Michel Mayor and Didier Queloz “for the discovery of an exoplanet orbiting a solar-type star.” pic.twitter.com/BwwMTwtRFv
Οι νικητές θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο ύψους 918.000 δολάρια και θα τιμηθούν σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη, στις 10 Δεκεμβρίου.
«Η ρηξικέλευθη έρευνά τους πάνω στην ανακάλυψη της φύσης του σύμπαντος και των νέων κόσμων στο μακρινό μας ηλιακό σύστημα άνοιξε τον δρόμο για όλους εμάς σε νέα μονοπάτια έρευνας πάνω στην κοσμολογία και την επιστήμη των εξωπλανητών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών, Μάικλ Μολόνεϊ.
Οι θεωρητικές αποκαλύψεις του Τζέιμς Πιμπλς συμβάλλουν στην κατανόηση του πώς εξελίχθηκε το διάστημα μετά το Μπιγκ Μπάνγκ, ενώ οι Μαγιόρ και Κελόζ εξερεύνησαν τις γειτονικές στη Γη περιοχές του διαστήματος σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν άγνωστους, μέχρι σήμερα, πλανήτες και πράγματι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου.
Πρώην νικητές του Νόμπελ Φυσικής
2018: Ντόνα Στρίκλαντ, Άρθουρ Άσκιν και Τζέραρντ Μούρου για τις ανακαλύψεις στον τομέα της φυσικής με λέιζερ.
2017: Ράινερ Βάις, Ντάνκαν Χαλντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς για την έρευνά τους στις σπάνιες φάσεις της ύλης.
2015: Τακαάκι Καγίτα, Άρθουρ ΜακΝτόναλντ για τις εργασίες του επί των νετρίνων, των στοιχειωδών σωματιδίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.