- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Νόμπελ Φυσικής για την εξέλιξη του Σύμπαντος
Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας τιμά δύο Ελβετούς και έναν Καναδοαμερικανό επιστήμονα
Σουηδία: Το Νόμπελ Φυσικής του 2019 στους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία».
Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Δύο ελβετοί επιστήμονες, ο Μισέλ Μαγιόρ, ο Ντιντιέ Κελόζ και ο καναδοαμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Πίμπλς τιμήθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη από τη Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας για το έργο της ζωής τους πάνω στην εξέλιξη του Σύμπαντος, αλλά και τη θέση της Γης σε αυτό.
Ειδικότερα, το Νόμπελ Φυσικής για το 2019 απονέμεται κατά το ένα ήμισυ στον Τζέιμς Πίμπλς για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία» και το άλλο μισό το μοιράζονται ο Μισέλ Μαγιόρ και ο Ντιντιέ Κελόζ για «την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου».
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2019
The 2019 #NobelPrize in Physics has been awarded with one half to James Peebles “for theoretical discoveries in physical cosmology” and the other half jointly to Michel Mayor and Didier Queloz “for the discovery of an exoplanet orbiting a solar-type star.” pic.twitter.com/BwwMTwtRFv
Οι νικητές θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο ύψους 918.000 δολάρια και θα τιμηθούν σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη, στις 10 Δεκεμβρίου.
«Η ρηξικέλευθη έρευνά τους πάνω στην ανακάλυψη της φύσης του σύμπαντος και των νέων κόσμων στο μακρινό μας ηλιακό σύστημα άνοιξε τον δρόμο για όλους εμάς σε νέα μονοπάτια έρευνας πάνω στην κοσμολογία και την επιστήμη των εξωπλανητών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών, Μάικλ Μολόνεϊ.
Οι θεωρητικές αποκαλύψεις του Τζέιμς Πιμπλς συμβάλλουν στην κατανόηση του πώς εξελίχθηκε το διάστημα μετά το Μπιγκ Μπάνγκ, ενώ οι Μαγιόρ και Κελόζ εξερεύνησαν τις γειτονικές στη Γη περιοχές του διαστήματος σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν άγνωστους, μέχρι σήμερα, πλανήτες και πράγματι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου.
Πρώην νικητές του Νόμπελ Φυσικής
2018: Ντόνα Στρίκλαντ, Άρθουρ Άσκιν και Τζέραρντ Μούρου για τις ανακαλύψεις στον τομέα της φυσικής με λέιζερ.
2017: Ράινερ Βάις, Ντάνκαν Χαλντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς για την έρευνά τους στις σπάνιες φάσεις της ύλης.
2015: Τακαάκι Καγίτα, Άρθουρ ΜακΝτόναλντ για τις εργασίες του επί των νετρίνων, των στοιχειωδών σωματιδίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.