- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Νόμπελ Φυσικής για την εξέλιξη του Σύμπαντος
Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας τιμά δύο Ελβετούς και έναν Καναδοαμερικανό επιστήμονα
Σουηδία: Το Νόμπελ Φυσικής του 2019 στους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία».
Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Δύο ελβετοί επιστήμονες, ο Μισέλ Μαγιόρ, ο Ντιντιέ Κελόζ και ο καναδοαμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Πίμπλς τιμήθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη από τη Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας για το έργο της ζωής τους πάνω στην εξέλιξη του Σύμπαντος, αλλά και τη θέση της Γης σε αυτό.
Ειδικότερα, το Νόμπελ Φυσικής για το 2019 απονέμεται κατά το ένα ήμισυ στον Τζέιμς Πίμπλς για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία» και το άλλο μισό το μοιράζονται ο Μισέλ Μαγιόρ και ο Ντιντιέ Κελόζ για «την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου».
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2019
The 2019 #NobelPrize in Physics has been awarded with one half to James Peebles “for theoretical discoveries in physical cosmology” and the other half jointly to Michel Mayor and Didier Queloz “for the discovery of an exoplanet orbiting a solar-type star.” pic.twitter.com/BwwMTwtRFv
Οι νικητές θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο ύψους 918.000 δολάρια και θα τιμηθούν σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη, στις 10 Δεκεμβρίου.
«Η ρηξικέλευθη έρευνά τους πάνω στην ανακάλυψη της φύσης του σύμπαντος και των νέων κόσμων στο μακρινό μας ηλιακό σύστημα άνοιξε τον δρόμο για όλους εμάς σε νέα μονοπάτια έρευνας πάνω στην κοσμολογία και την επιστήμη των εξωπλανητών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών, Μάικλ Μολόνεϊ.
Οι θεωρητικές αποκαλύψεις του Τζέιμς Πιμπλς συμβάλλουν στην κατανόηση του πώς εξελίχθηκε το διάστημα μετά το Μπιγκ Μπάνγκ, ενώ οι Μαγιόρ και Κελόζ εξερεύνησαν τις γειτονικές στη Γη περιοχές του διαστήματος σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν άγνωστους, μέχρι σήμερα, πλανήτες και πράγματι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου.
Πρώην νικητές του Νόμπελ Φυσικής
2018: Ντόνα Στρίκλαντ, Άρθουρ Άσκιν και Τζέραρντ Μούρου για τις ανακαλύψεις στον τομέα της φυσικής με λέιζερ.
2017: Ράινερ Βάις, Ντάνκαν Χαλντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς για την έρευνά τους στις σπάνιες φάσεις της ύλης.
2015: Τακαάκι Καγίτα, Άρθουρ ΜακΝτόναλντ για τις εργασίες του επί των νετρίνων, των στοιχειωδών σωματιδίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Πώς κατάφερε ο ιστορικός και συγγραφέας να εξοργίσει τους πάντες
Φέρεται να ήταν φρουρός στο Stalag 326 VI K, όπου κρατούνταν έως και 200.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.