- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Τουρκία στέλνει ξανά το Γιαβούζ στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ με νέα παράνομη NAVTEX.
Στην παράνομη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός του νόμιμα οριοθετημένου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε η Τουρκία, με σκοπό τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες από το γεωτρύπανο Γιαβούζ.
Σύμφωνα με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους μέσω του συστήματος Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλιας, η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
TURNHOS N/W : 1109/19
MEDITERRANEAN SEA
DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUĞRUL, OSMAN AND ORHAN FROM 062100Z OCT 19 TO 102100Z JAN 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 59.40 N - 032 10.83 E
34 01.40 N - 032 10.82 E
34 01.42 N - 032 13.23 E
33 59.40 N - 032 13.25 E
WIDE BERTH REQUESTED.
Tο συγκεκριμένο τεμάχιο έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI, στο πλαίσιο του νόμιμου ενεργειακού προγράμματος της χώρας, ωστόσο η Τουρκία δεν πτοείται.
Εξάλλου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο περιέχεται ο ισχυρισμός ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί δε ότι κάνοντας αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».
Παράλληλα, εξαπέλυσε νέες προειδοποιήσεις προς τις εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της "Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου"».
Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι σε λίγες ημέρες το Γιαβούζ θα ξεκινήσει την γεώτρησή του σε νέα τοποθεσία, την οποία, όμως, δεν είχε προσδιορίσει.
Πηγή: sigmalive.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι νεκρή η 84χρονη Νάνσι;
Πολίτες αναζητούν δροσιά σε ποτάμια και κανάλια αψηφώντας τους κινδύνους
Το τρομακτικό βίντεο που καταγράφεται η σύγκρουση
Έχει έρθει πλέον η ώρα των διαπραγματεύσεων, με μεσολάβηση του Πακιστάν και του Κατάρ
Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου γέλιο
Πόλεμοι, κλιματικά σοκ και αναγκαστικοί εκτοπισμοί επηρεάζουν την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων
Ποια είναι τα βασικά του σημεία
Κάνει λόγο για «πολιτικό θέατρο»
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του
«Ήμουν απλώς έξω για μια βόλτα με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο», δικαιολογήθηκε
Μαρτυρίες ότι έστειλε φωτογραφίες σε συμμαθητές της μετά τους φόνους
Παρουσιαζόταν υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης το 1943
Έπασχε από ανίατη ασθένεια
Ο άλλοτε παρουσιαστής του Fox News έχει έρθει σε ρήξη με τον Τραμπ
Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες
«Τελευταία μου μέρα εδώ», ακούγεται να λέει εγκλωβισμένος επισκέπτης
To περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο
Ο γίγαντας της τεχνολογίας απομάκρυνε 21.000 εργαζόμενους
Η τελευταία πράξη στο οικογενειακό δράμα του Ρομπ Ράινερ, πριν τα Χριστούγεννα του 2025
Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν επίσης δύο υπουργοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.