- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νορβηγία: Πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία μετά την έκρηξη σε στρατιωτικό πεδίο δοκιμών.
Mικροσκοπικές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Νορβηγίας μετά τη φονική έκρηξη στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία. Η νορβηγική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας αναλύει τις ποσότητες και εκφράζει την ανησυχία της.
Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosatom, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι πέντε άνθρωποι που σκοτώθηκαν από την έκρηξη ήταν μέλη του προσωπικού της και ότι στο συμβάν ενεπλάκησαν «πηγές ισοτόπου ενέργειας» χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.
Η αρχή ακτινοβολίας και πυρηνικής ασφάλειας της Νορβηγίας DSA ανέφερε ότι εντόπισε το ραδιενεργό ιώδιο στον σταθμό φιλτραρίσματος του αέρα στο Σβάνχοβντ, στα σύνορα με τη Ρωσία. Ένα ποτάμι χωρίζει τις δύο χώρες.
Τα δείγματα ελήφθησαν από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου, ενώ το δυστύχημα στην περιοχή Αρχάνγκελσκ της βόρειας Ρωσίας σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου, ανέφερε.
«Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να προσδιορίσουμε αν ο τελευταίος εντοπισμός ιωδίου συνδέεται με το δυστύχημα στο Αρχάνγκελσκ την περασμένη εβδομάδα. Η DSA συνεχίζει πιο συχνές δειγματοληψίες και αναλύσεις», ανέφερε η DSA.
Παρόμοιες μετρήσεις ραδιενέργειας δεν είναι ασυνήθιστες στη Νορβηγία, καθώς οι σταθμοί ελέγχου της χώρας εντοπίζουν ραδιενεργό ιώδιο περίπου έξι έως οκτώ φορές τον χρόνο και η πηγή είναι συνήθως άγνωστη.
Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε την Τρίτη πως το επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ είχαν αυξηθεί μέχρι 16 φορές την περασμένη Πέμπτη, ενώ οι γιατροί που περιέθαλψαν τα θύματα του δυστυχήματος στάλθηκαν στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Πώς κατάφερε ο ιστορικός και συγγραφέας να εξοργίσει τους πάντες
Φέρεται να ήταν φρουρός στο Stalag 326 VI K, όπου κρατούνταν έως και 200.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Η 21χρονη Ταρανέχ Ραχίμι καταδικάστηκε σε θάνατο και η δίδυμη αδελφή της, Ρομίνα, σε 25 χρόνια φυλάκιση
«Παρακολουθούμε στενά την αγορά»
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε συγγνώμη
Η σπάνια εξομολόγηση της γυναίκας του θρύλου της Formula 1
H απαγόρευση της πρόσβασης των δημοσιογράφων ισχύει για 14 μέρες
Η άνοδος προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες - Εξετάζονται μέτρα προστασίας της αγοράς
Σε ύψιστη επιφυλακή τέθηκαν τα μαχητικά της Βαρσοβίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.