- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει δίπλα από την Γη στις 10 Αυγούστου
Έχει σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του πύργου του Άιφελ
Ο αστεροειδής 2006 QQ23 θα περάσει δίπλα από την Γη στις 10 Αυγούστου: Τι υποστηρίζουν αστρονόμοι
Ένας αστεροειδής σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του πύργου του Άιφελ θα περάσει δίπλα από την Γη στις 10 Αυγούστου. Σύμφωνα με την NASA ο αστεροειδής 2006 QQ23 έχει 570 μέτρα διάμετρο και κινείται με ταχύτητα περίπου 16.740 χιλιομέτρων την ώρα. Θα περάσει αρκετά κοντά ώστε να κατηγοριοποιηθεί σαν «εγγύς στην Γη» και επίσης «δυνητικά επικίνδυνος». Οι αστρονόμοι όμως λένε ότι η διέλευση δεν εμπεριέχει κανένα απολύτως κίνδυνο.
Η προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας αστεροειδής στην κατηγορία των «δυνητικά επικίνδυνων» είναι να περάσει σε απόσταση μικρότερη των 0.05 αστρικών μονάδων από την Γη. Ο αστεροειδής 2006 QQ23 λοιπόν που θα περάσει σε απόσταση 0.049 αστρικών μονάδων μόλις και μετά βίας πληρεί αυτό το κριτήριο. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, οι 0.049 αστρικές μονάδες ισοδυναμούν με 7.48 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Η Linsey Johnson απο το Planetary Defence Coordination Office της NASA δήλωσε στο CNN ότι ο αστεροειδής είναι «ακίνδυνος». Κάθε χρόνο έξι αστρικά αντικείμενα τέτοιου μεγέθους περνούν κοντά από την Γη, οπότε δεν υπάρχει κάτι το ασυνήθιστο στην περίπτωση του αστεροειδή 2006 QQ23. Η Johnson πρόσθεσε ότι, μια πρόσκρουση μετεωρίτη τέτοιου μεγέθους στην επιφάνεια της Γης είναι ένα πολύ σπάνιο γεγονός, και συμβαίνει μόλις μια φορά στα διακόσια ή τριακόσια χρόνια.
Την τελευταία εκατονταετία συνεχώς συλλέγουμε στοιχεία για μετεωρίτες που εισήλθαν στην ατμόσφαιρα της Γης. Για παράδειγμα, υποψιαζόμαστε ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα, μικρομετεωρίτης έπεσε σε ορυζώνα στην Ινδία, δημιουργώντας τρύπα βάθους ενάμισι μέτρου. Ευτυχώς στο περιστατικό δεν υπήρξαν θύματα η τραυματισμοί. Υπολογίζεται όμως ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι μετεωρίτες που διαπερνούν την ατμόσφαιρα και να πέφτουν στην θάλασσα απαρατήρητοι.
Ένα περιστατικό μεγάλης κλίμακας συνέβη πέρυσι προς το τέλος του έτους, λίγο πριν από τις γιορτές. Μετεωρίτης με ταχύτητα 32 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο χτύπησε την ατμόσφαιρα της Γης πάνω από την θάλασσα του Μπέρινγκ. Παρόλο που ήταν το μεγαλύτερο χτύπημα από την έκρηξη στο 2013 στο Chelyabinsk της Ρωσίας, πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητο. Μπορέσαμε και το είδαμε μονάχα επειδή το εντόπισαν αμερικάνικοι στρατιωτικοί δορυφόροι.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποιεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τις γεωπολιτικές ανατροπές
Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί «σε συντονισμό» με τον ΟΗΕ
Ενώ υπήρχαν φήμες για κρίση στο γάμο του
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι μπορεί να αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου έγινε αυτόπτης μάρτυρας επίθεσης μέσω βιντεοκλήσης και ειδοποίησε τις αρχές
Οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικάνοι και η στάση του εκλογικού σώματος
Οι αμερικανικοί δασμοί, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο κέντρο του κόσμου (του)
Απίθανη η άμεση επιστροφή των ΗΠΑ
«Ένα λάθος θα ήταν καταστροφικό»
Τι υποσχέθηκε και τι έπραξε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Ιανουάριο του 2025
Τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών, οι θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.