- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μάλι: Επιθέσεις ενόπλων σε δύο χωριά - 41 νεκροί
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις
Επιθέσεις ενόπλων στα χωριά Γκανγκαφανί και Γιορό στο κεντρικό Μάλι, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Δευτέρα και την Τρίτη. Τουλάχιστον 41 νεκροί.
Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι, που δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια ένοπλη οργάνωση ανήκουν, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο χωριών στο κεντρικό Μάλι, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο χθες βράδυ.
Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στα χωριά Γκανγκαφανί και Γιορό, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, σκότωσαν κατοίκους και έκλεψαν βοοειδή, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Ο στρατός δεν θα αποκαλύψει «περισσότερες λεπτομέρειες» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις.
Το κεντρικό και το βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας βιώνουν αλλεπάλληλες εξάρσεις της βίας και επιθέσεις ένοπλων ομάδων από το 2012, όταν αυτονομιστές και αργότερα εξτρεμιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα πήραν τον έλεγχο όλης της περιοχής, ενώ στην Μπαμακό έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα.
Έπειτα από γαλλικές και αφρικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συντονισμό με τον στρατό του Μαλί, οι εξτρεμιστές απωθήθηκαν και ο κρατικός έλεγχος στην περιοχή αποκαταστάθηκε, όμως η δράση ένοπλων ομάδων και η κινητοποίηση του στρατού συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές, παρά την υπογραφή διαφόρων συμφωνιών ειρήνης.
Επιπλέον, στην περιοχή μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φυλές.
Τα θύματα των επιθέσεων των προηγούμενων δύο ημερών ανήκαν κυρίως στη φυλή Ντογκόν, δήλωσε ο Ισιακά Γκανάμ, ο δήμαρχος του Γιορό, όπου σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι. Άλλοι 17 έχασαν τη ζωή τους στο Γκανγκαφανί.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Γιορό, τις επιθέσεις διέπραξαν «περίπου 100» ένοπλοι οι οποίοι δεν είναι γνωστό σε ποια οργάνωση ανήκαν. Οι δράστες «κινούνταν με μοτοσικλέτες».
Στις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών αναμετρώνται κυρίως μέλη της φυλής Ντογκόν, που είναι στην πλειονότητά τους κυνηγοί, με μέλη της φυλής Φουλάνι, που είναι συχνά κτηνοτρόφοι. Την περασμένη εβδομάδα, μέλη της φυλής Φουλάνι επιτέθηκαν σε χωριό όπου κατοικούν μέλη της φυλής Ντογκόν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους.
Τον Μάρτιο, ένοπλοι που πιστεύεται ότι ήταν Ντογκόν σκότωσαν τουλάχιστον 150 μέλη της φυλής Φουλάνι σε επιθέσεις εναντίον δύο χωριών στο κεντρικό Μαλί. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες σφαγές στη σύγχρονη ιστορία της αφρικανικής χώρας.
Η κυβέρνηση του Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά έχει δεσμευθεί να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στη χώρα, αλλά μοιάζει να αδυνατεί. Πολλές από τις ομάδες αυτές σχηματίζονται για αυτοάμυνα, καθώς οι αρχές σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τους πολίτες.
Πέραν των επιθέσεων εναντίον των δύο χωριών τις προηγούμενες 48 ώρες, στήθηκε επίσης ενέδρα εναντίον στρατιωτικής οχηματοπομπής με αποτέλεσμα να υποστεί «απώλειες» και καταστροφή υλικού, σύμφωνα με ανάρτηση του στρατού στο Twitter, στην οποία δεν δίνονται πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.