- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρουμανία: Φυλακίστηκε ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος
Μετά την καταδίκη του για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων
Ο 56χρονος Ντραγκνέα επιβιβάστηκε σε όχημα της αστυνομίας και οδηγήθηκε στη φυλακή της Ραχόβα, στα νότια προάστια του Βουκουρεστίου.
O ισχυρός άνδρας της Ρουμανίας, ο ηγέτης της αριστεράς Λίβιου Ντραγκνέα, μερικές ώρες μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση τριάμισι ετών χωρίς αναστολή για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο 56χρονος Ντραγκνέα επιβιβάστηκε σε όχημα της αστυνομίας και οδηγήθηκε στη φυλακή της Ραχόβα, στα νότια προάστια του Βουκουρεστίου.
Το Ανώτερο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας επικύρωσε νωρίτερα σήμερα την ετυμηγορία που είχε εκδοθεί σε βάρος του αρχηγού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) τον περασμένο Ιούνιο.
O Νταγκνέα, ο οποίος δεν ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα, είχε 24 ώρες στη διάθεσή του για να πάει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης που μπορεί μακροπρόθεσμα να δώσει τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες αυτού του αμφιλεγόμενου αιρετού, ο οποίος είχε οδηγήσει σε μεγάλη νίκη τους σοσιαλδημοκράτες στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016.
Ο Ντραγκνέα εμποδίστηκε να διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο λόγω μιας καταδίκης του με αναστολή για άλλη δικαστική υπόθεση σε σχέση με εκλογικές νοθείες. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επεδίωκε έναν λιγότερο αυστηρό ποινικό κώδικα προκειμένου ο ίδιος να διαφύγει από διάφορες σε βάρος του δικαστικές διαδικασίες.
Ο ηγέτης, ο οποίος συχνά επικρινόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον κεντροδεξιό πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις με την κατηγορία ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου, υπέστη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, τις οποίες κέρδισαν κεντρώα κόμματα. Ο Ντραγκνέα είδε πτώση 13 μονάδων στις επιδόσεις του κόμματός του στις ευρωεκλογές, που συγκέντρωσε λιγότερο από το 25% των ψήφων, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα. Ο ίδιος χαρακτήρισε "θύελλα μίσους" τις επικρίσεις σε βάρος του.
Οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν παράλληλα με ένα αντικυβερνητικό δημοψήφισμα που οργανώθηκε από τον κεντροδεξιό πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της αριστεράς, στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης της διαφθοράς που λαμβάνει ο πρόεδρος Γιοχάνις. Η συμμετοχή έφθασε το 30% -- απαραίτητο όριο για την επικύρωση του δημοψηφίσματος, τα αποτελέσματα του οποίου θα γίνουν γνωστά αργότερα εντός της ημέρας. Το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.