- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σομαλία: Πάνω από 1 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν από υποσιτισμό
Καμπανάκι από την ΜΚΟ, Save the Children
Νέα ανθρωπιστική κρίση απειλεί τη Σομαλία, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά να κινδυνεύουν από υποσιτισμό εξαιτίας της ξηρασίας.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children προειδοποίησε χθες Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα για μια νέα ανθρωπιστική κρίση στη Σομαλία, όπου περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά θα υποφέρουν από υποσιτισμό εξαιτίας της ξηρασίας, αν δεν γίνει κάτι.
«Γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα υπάρξουν παιδιά μεταξύ των θυμάτων, αν δεν δράσουμε αμέσως», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της ΜΚΟ Τίμοθι Μπίσοπ.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει και να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν αρκετά τρόφιμα», πρόσθεσε.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια Σομαλοί έχουν άμεση ανάγκη τροφής και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά υποφέρουν ήδη από υποσιτισμό εξαιτίας ξηρασίας που πλήττει τη χώρα.
«Με μια ακόμη περίοδο ξηρασίας να έρχεται, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από υποσιτισμό, ανάμεσά τους και 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών», προειδοποιεί η Save the Children.
Έρευνες που έχει διεξάγει η ΜΚΟ στην περιοχή Πούντλαντ στο βορειοανατολικό τμήμα της Σομαλίας έδειξαν ότι «μόνο ένα παιδί στα τέσσερα έχει αρκετή τροφή».
Η απουσία βροχοπτώσεων, που κανονικά σημειώνονται στην ανατολική Αφρική από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, οδήγησε σε ανεπαρκείς σοδειές και ασκεί μεγάλη πίεση στις κοινότητες που εξαρτώνται από την κτηνοτροφία.
Αυτή η περίοδος των βροχών ήταν η τρίτη πιο ξηρή που έχει καταγραφεί στη Σομαλία από το 1981.
«Η Σομαλία γνώρισε ήδη μια περίοδο ακραίας ξηρασίας το 2017. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη κηρυχθεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θανάτων από υποσιτισμό. Πλέον επίκειται νέα ανθρωπιστική κρίση», τόνισε η Save the Children.
Εξάλλου η κρίση αυτή ενδέχεται να επεκταθεί πέρα από τη Σομαλία, σε όλο το Κέρας της Αφρικής που απειλείται από ξηρασία και ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 31χρονος είχε ενταχθεί σε μια εξτρεμιστική ομάδα μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων
Aνοικτή επιστολή στον νέο πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ
«Σκληρά οικονομικά μέτρα» που πλήττουν κρίσιμους τομείς της ρωσικής οικονομίας
Η νεκροψία δεν εντόπισε κάποιο οξύ ή χρόνιο υποκείμενο νόσημα
Oι κατηγορίες σε βάρος του παραμένουν υπό διερεύνηση
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας σκοπεύει να καταργήσει τον ΦΠΑ στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος
Για πρώτη φορά μετά το 2002, το ευρώ αλλάζει εμφάνιση - Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 21 Σεπτεμβρίου
Η υπόθεση ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά από ανάρτηση της στο Instagram
Λίγες στιγμές πριν επιτεθεί στον 65χρονο, ο βίσωνας φέρεται να είχε κινηθεί απειλητικά προς άλλους
«Πρόκειται για ιστορικό βήμα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Νετανιάχου
Έχει υποβληθεί αισίως σε επτά επεμβάσεις
Παράλληλα τον κατηγορούσαν ότι αφιερώνει υπερβολικό χρόνο στη δημιουργία περιεχομένου
Το εύρημα ήταν ευτυχώς ένα καλοήθες νεύρωμα
Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος στοχοποιεί τους εξτρεμιστές στην Υεμένη
Οι φωτογραφίες βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό World Press Photo
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το διάσημο μουσείο γυρίζει σελίδα μετά τη ληστεία των βασιλικών θησαυρών
Το θύμα είχε γλιτώσει από ενέδρα θανάτου λίγους μήνες πριν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.