Κοσμος

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ζητούν την παραίτηση Μακρόν - Νέες διαδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο

Απειλούν με «τελική επίθεση» σε διαδικτυακό κάλεσμα στο Facebook

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Yellow Vest: From anti-fuel tax demos to anti-govt rallies in 4 weeks

Στο κενό έπεσε το μήνυμα ενότητας του πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζεράρ Φιλίπ στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων του Σαββάτου σε Παρίσι και άλλες πόλεις της χώρας.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» εμφανίζονται αποφασισμένα να φθάσουν μέχρι τέλους, προαναγγέλοντας νέες δυναμικές κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Σε μήνυμά τους στο Facebook κάνουν λόγο για «τελική επίθεση» και ζητούν την «παραίτηση Μακρόν».

macron.gif

Ήδη, στο κάλεσμά τους έχουν ανταποκριθεί περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι, οι οποίοι συνυπογράφουν τα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Πεδίο μάχης - Βίαιη καταστολή

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας το Παρίσι συγκλονίστηκε από νέο κύμα βίας, με την αστυνομία να προχωρεί σε 1.082 προσαγωγές.

Συνολικά, 1.723 άνθρωποι οδηγήθηκαν στα κατά τόπους ΑΤ γαλλικών πόλεων, εκ των οποίων οι 1.220 τέθηκαν υπό κράτηση. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 136.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, καλύτερους μισθούς και μείωση του κόστους διαβίωσης. Εικόνες από τη βίαιη καταστολή, με αστυνομικούς να παίρνουν σηκωτούς αιμόφυρτους διαδηλωτές και να πνίγουν στα χημικά το συγκεντρωμένο πλήθος, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τη δημαρχία του Παρισιού, μπορεί το κύμα βίας να ήταν μικρότερης κλίμακας, σε σύγκριση με το προηγούμενο Σάββατο, ωστόσο οι υλικές ζημιές ήταν μεγαλύτερες.

Moment tear gas deployed in Paris on 4th weekend of Yellow Vests protests

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ