- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: Αυξάνονται οι αγορές ακινήτων με μαύρο χρήμα από το εξωτερικό
Τι δείχνουν τα στοιχεία έκθεσης της Transparency International
Ολοένα και περισσότερο μαύρο χρήμα από το εξωτερικό εισρέει για ξέπλυμα στην γερμανική αγορά ακινήτων, επισημαίνει έκθεση του γερμανικού παραρτήματος της Transparency International που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην έδρα της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Βερολίνο.
Βάσει εκτιμήσεων, το 2017 το εν λόγω ποσό ξεπέρασε τα 30 δισεκ. Στοιχεία των ιταλικών διωκτικών υπηρεσιών δείχνουν ότι μέλη της μαφίας προσπαθούν να ξεπλύνουν τεράστια ποσά από το εμπόριο κοκαΐνης, αγοράζοντας ακίνητα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κατά την παρουσίαση της έκθεσης η επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Έντα Μίλερ τόνισε ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων στη γερμανική αγορά ακινήτων που οφείλεται εν πολλοίς στις μεγάλες ελλείψεις τόσο της γερμανικής νομοθεσίας όσο και του εξοπλισμού και στελέχωσης των γερμανικών διωκτικών αρχών απέναντι στις διασυνοριακές ροές μαύρου χρήματος».
Από την πλευρά του ο ειδικός σε χρηματοοικονομικά ζητήματα του κόμματος «Η Αριστερά», Φάμπια ντι Μάζι δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ύποπτων συναλλαγών παραμένει άγνωστο». Ο γερμανός πολιτικός θεωρεί ωστόσο πως «κυρίως οι συμβολαιογράφοι θα όφειλαν να αναφέρουν στις αρχές ύποπτες αγοραπωλησίες».
Διεθνής Διαφάνεια Γερμανίας: «Συμμαχία κατά της διαφθοράς»
Η έκθεση αναφέρει ότι το τεράστιο ύψος των ετησίων συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, που έφθασαν το 2016 τα 236 δισεκατομμύρια ευρώ, δίνει πλείστες δυνατότητες σε όσους σκοπεύουν να ξεπλύνουν παράνομα ποσά.
Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο πόσα ακίνητα και οικόπεδα ανήκουν σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού. Το υπάρχον μητρώο διαφάνειας θεωρείται ότι αφήνει πολλά παραθυράκια σε επίδοξους εγκληματίες. Παράλληλα μεσίτες και συμβολαιογράφοι προβαίνουν σπάνια σε καταγγελίες με αποτέλεσμα να μη συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου. Η Διεθνής Διαφάνεια ζητά να αποδεσμεύονται οι συμβολαιογράφοι από το ισχύον επαγγελματικό απόρρητο όταν αναφέρουν στις διωκτικές αρχές ύποπτες αγοραπωλησίες.
Ο εντοπισμός του πραγματικού ιδιοκτήτη ενός ακινήτου δεν είναι εύκολη υπόθεση για τις γερμανικές διωκτικές αρχές, μιας και πολύ συχνά τα ακίνητα ανήκουν σε παράκτιες εταιρίες ή εταιρίες γραμματοκιβωτίου. Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ρίξει φως στη γερμανική αγορά ακινήτων και προτίθεται να αυξήσει το προσωπικό της υπηρεσίας Financial Intelligence Unit (FIU) που υπάγεται στις τελωνειακές αρχές με περίπου 475 ειδικούς.
Οι αρμόδιοι της υπηρεσίας επικρίνουν πάντως τον περιορισμένο αριθμό καταγγελιών από μεσίτες και συμβολαιογράφους. Από συνολικά 60.000 καταγγελίες για ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων το 2017 μόλις οι 20 προέρχονταν από μεσίτες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.