- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γουατεμάλα: Κάθειρξη 5.160 ετών σε πρώην στρατιωτικό για τη σφαγή 201 πολιτών
Πρόκειται για μία τις χειρότερες σφαγές της περιόδου του εμφυλίου
Η δικαιοσύνη της Γουατεμάλας καταδίκασε την Τετάρτη σε 5.160 χρόνια κάθειρξης πρώην στρατιωτικό που κρίθηκε ένοχος για τη σφαγή πολλών από τους 201 πολίτες που δολοφονήθηκαν σε ένα χωριό στο βόρειο τμήμα της χώρας το 1982, μια από τις χειρότερες ωμότητες του εμφυλίου πολέμου στη λατινοαμερικάνικη χώρα, ο οποίος διήρκεσε 36 χρόνια.
Η ποινή προκύπτει από το άθροισμα 30 χρόνων κάθειρξης για καθένα από 171 θύματα, για τους φόνους των οποίων το δικαστήριο έκρινε τον πρώην στρατιωτικό ένοχο «ως δράστη».
Σε αυτή προστέθηκαν άλλα 30 χρόνια κάθειρξη για τη διάπραξη ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας των φόνων αμάχων και την απαγωγή ενός ανήλικου που επέζησε.
Η ποινή σε βάρος του εξηντάρη Σάντος Λόπες έχει πάντως κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού η νομοθεσία στη Γουατεμάλα προβλέπει ως μέγιστη διάρκεια κάθειρξης τα 50 έτη.
Η σφαγή διαπράχθηκε επί των ημερών του καθεστώτος του πραξικοπηματία στρατηγού Εφρέν Ρίος Μοντ, που απεβίωσε τον Απρίλιο, σε ηλικία 91 ετών. Ο δικτάτορας δικάζονταν επίσης για τη συγκεκριμένη σφαγή.
Ο Λόπες, πρώην μέλος των Kaibiles, μονάδας των ειδικών δυνάμεων εκπαιδευμένης σε τακτικές καταστολής εξεγέρσεων, εκδόθηκε στη χώρα του το 2016 από τις ΗΠΑ.
Όπως έδειξαν οι έρευνες που διενεργήθηκαν, συμμετείχε όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στην περίπολο του στρατού που διέπραξε τη σφαγή από την 6η ως την 8η Δεκεμβρίου 1982 στο χωριό Ντος Έρες, στην επαρχία Πετέν, στον απώτατο βορρά της Γουατεμάλας.
Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν καθώς ο στρατός έψαχνε περίπου είκοσι τουφέκια τα οποία είχαν κλέψει ανταρτες μερικές εβδομάδες νωρίτερα.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Σάντος Λόπες δεν είναι καν εκείνος στον οποίο επιβλήθηκε η βαρύτερη ποινή. Πέντε απόστρατοι στρατιωτικοί είχαν καταδικαστεί, το 2011 και το 2012, να εκτίσουν ποινές 6.060 ετών κάθειρξης ο καθένας.
Η Επιτροπή Αλήθειας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατέγραψε συνολικά 669 σφαγές που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα (1960-1996), από τις οποίες 626 αποδόθηκαν στους στρατιωτικούς. Ο απολογισμός της ένοπλης σύρραξης ανήλθε σε περίπου 200.000 νεκρούς και εξαφανισθέντες, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 1999.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.