- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ καίγοντας δύο χωριά και σκοτώνοντας αδιακρίτως πολίτες, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, όπως δήλωσαν την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο παραστρατιωτικοί και κάτοικοι.
Άλλες πηγές, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, έκαναν λόγο για 15 νεκρούς.
Οι τζιχαντιστές, που κινούνταν με επτά φορτηγά, επιτέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα χωριά Μπαλαμπούριν και Κόφα, καθώς και σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων έξω από τη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, που αποτελεί το επίκεντρο της εξέγερσης των τζιχαντιστών.
«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν και έκαψαν ολοσχερώς» τα δύο χωριά, καθώς και «τον μισό καταυλισμό εκτοπισμένων Νταλόρι 2», δήλωσε ο Μπαμπακούρα Κολό, στέλεχος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία πολεμά εναντίον της Μπόκο Χαράμ στο πλευρό του στρατού.
«Σκότωσαν εννιά ανθρώπους στο Μπαλαμπούριν, δύο στον Νταλόρι 2 και έναν στο Κόφα και λεηλάτησαν τρόφιμα πριν βάλουν φωτιά», πρόσθεσε.
Η επίθεση άρχισε περί τις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Κόφα, όπου οι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή, εξήγησε ένας από αυτούς, ο Μούσα Γκόνι.
«Κατόπιν πήγαν στο Μπαλαμπούριν, ένα γειτονικό χωριό, όπου σκότωσαν εννιά ανθρώπους και πυρπόλησαν τον οικισμό αφού έκλεψαν τρόφιμα», πρόσθεσε ο Γκόνι.
Στον καταυλισμό εκτοπισμένων Νταλόρι 2 — όπου φιλοξενούνται 10.000 άνθρωποι — οι τζιχαντιστές ενεπλάκησαν σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και παραστρατιωτικούς, δήλωσε ένας από αυτούς τους τελευταίους, ο Σόλομον Αντάμου.
«Όταν έφτασαν οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ, σταμάτησαν στον δρόμο που επιβλέπει τον καταυλισμό κι άρχισαν να ρίχνουν», είπε ο Αντάμου, ο οποίος συμμετείχε στη μάχη.
Στρατιώτες και μέλη των πολιτοφυλακών που φρουρούσαν την είσοδο του καταυλισμού «αντάλλαξαν πυρά» με τους τζιχαντιστές, όμως τελικά «αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε στο εσωτερικό του καταυλισμού» διότι ο οπλισμός των παραστρατιωτικών ήταν υποδεέστερος από εκείνον των τζιχαντιστών, πρόσθεσε.
Οι αντάρτες έβαλλαν με ρουκετοβόλα στον καταυλισμό ενώ έβαλαν φωτιά σε πρόχειρα καταλύματα, τρέποντας σε φυγή τους εκτοπισμένους, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, έχουν γίνει επανειλημμένες επιθέσεις από την Μπόκο Χαράμ.
Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία αφότου ξέσπασε η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ το 2009, ενώ σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής έχουν εκτοπιστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αβάνα
Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία προβλέπονται το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027
Νέα επιχείρηση βομβαρδισμών στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία του ποντίφικα
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, έπειτα από έξι χρόνια διαμονής στις ΗΠΑ
Η στεγαστική επισφάλεια των ηλικιωμένων που αναδεικνύεται σε νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής προστασίας
Ο συνιδρυτής της Microsoft τάσσεται κατά της «αυτορρύθμισης»
Με κοινή ψήφο AfD και CDU
Σοβαρή παραβίαση ιατρικών δεδομένων - Η ομάδα ShinyHunters απειλεί με διαρροή
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Η απίθανη ιστορία του Σίνγκο
Έκκληση για προστασία της ανθρωπιάς απέναντι στην εξέλιξη των μηχανών
Το πανεπιστήμιο αλλάζει πορεία μετά τον θάνατό του
Η εβδομάδα που έδειξε μέχρι πού φτάνει η δύναμή του
Στο Μαλιμπού, άνοιξε καταβόθρα κοντά στο σπίτι του Νίκολας Κέιτζ
Η ένταση κορυφώθηκε μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ανανεώσει τη θητεία του προέδρου
Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου ζούσε για 71 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.