- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Γιούνκερ προειδοποιεί: Αν χαθεί η προοπτική της ένταξης, θα έχουμε πόλεμο στα Βαλκάνια
«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της Κομισιόν για την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Παρασκευή από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται, για τον κίνδυνο ενός πολέμου στα Βαλκάνια στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο της Αυστρίας, η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει «την ιδέα της προένταξης» για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή τους.
«Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (...) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του '90 στην περιοχή» προειδοποίησε.
Από το 2025 και βλέπουμε για ένταξη
Ωστόσο, παραδέχτηκε πως «ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς» μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε., καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη «ανεπαρκής» και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους «πριν από το 2025», το νωρίτερο.
Όμως, όπως επεσήμανε, η Ε.Ε. πρέπει «να ασχοληθεί εντατικά» με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα «ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης τους», πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για αυτήν τη διαδικασία.
«Το έδαφος στην περιοχή είναι ακόμη εύφορο για συγκρούσεις. Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε. Πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια» εξήγησε.
Οικονομική ζώνη
Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής «έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη».
Η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.