- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Τουρκία λέει «όχι» στην Αυστραλία στο αίτημα έκδοσης «τζιχαντιστή» του ISIS
Ο Αυστραλός Νιλ Πράκας συνελήφθη πριν από δύο χρόνια
Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των αρχών της Αυστραλίας για την έκδοση ενός Αυστραλού πολίτη που θεωρείται από τους σημαντικότερους στρατολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ), γνωστοποίησε η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ σήμερα, εξέλιξη που καταφέρνει πλήγμα στις προσπάθειες της Καμπέρας να τον προσαγάγει ενώπιον της αυστραλιανής δικαιοσύνης.
Ο Νιλ Πράκας, που έχει γεννηθεί στη Μελβούρνη, φέρεται να συνδέεται με διάφορες συνωμοσίες με σκοπό τη διάπραξη επιθέσεων στην επικράτεια της Αυστραλίας κι έχει εμφανιστεί σε προπαγανδιστικά βίντεο και περιοδικά του ΙΚ. Οι αυστραλιανές αρχές των κατηγορούν ότι στρατολογούσε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη χώρα στην τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι ενεθάρρυνε τρομοκρατικές ενέργειες.
«Είμαστε απογοητευμένοι που το κακουργιοδικείο της Κιλίς της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα για την έκδοση του Νιλ Πράκας στην Αυστραλία», ανέφερε η Μπίσοπ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές αρχές καθώς εξετάζουν το εάν θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση σχετικά με την έκδοση», πρόσθεσε.
Η Καμπέρα πιέζει στην Άγκυρα να προχωρήσει στην έκδοση του Πράκας αφότου είχε συλληφθεί στην Τουρκία πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
Η εφημερίδα Daily Telegraph της Αυστραλίας ανέφερε σε ανταπόκρισή της από την Κιλίς ότι αρχικά το δικαστήριο έδωσε εντολή ο Νιλ Πράκας να αποφυλακιστεί, αλλά κατόπιν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει της τουρκικής νομοθεσίας διότι φέρεται να είναι μέλος του ΙΚ.
Εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας στην Κωνσταντινούπολη περιορίστηκε να πει πως προς το παρόν, δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο. Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αυστραλία δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.
Οι σχέσεις της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της που καταδιώκουν το ΙΚ, ιδίως των ΗΠΑ, έχουν τεθεί σε δοκιμασία επειδή η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τη συριακή κουρδική οργάνωση YPG, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Οι αρχές της Αυστραλίας είχαν επιβάλει το 2015 οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Πράκας, προειδοποιώντας ότι οποιοδήποτε πρόσωπο του προσέφερε οικονομική βοήθεια θα αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχαν ανακοινώσει εσφαλμένα το 2016, βασιζόμενες σε πληροφορίες που τους είχαν δώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι ο Πράκας σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Μοσούλη του Ιράκ. Αργότερα, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στη ζωή.
Οι αρχές της Αυστραλίας αύξησαν το επίπεδο όπου κατατάσσουν την τρομοκρατική απειλή σε «υψηλό» το 2015, επικαλούμενες την πιθανότητα να διαπράξουν επιθέσεις στην επικράτεια της χώρας Αυστραλοί που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο Ιράκ ή στη Συρία.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, θερμής συμμάχου των ΗΠΑ που υποστηρίζει σθεναρά τη δράση τους εναντίον του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, εκτιμά πως πάνω από 100 Αυστραλοί είχαν πάει στις δύο χώρες κι είχαν πολεμήσει στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρχή θα γίνει από τον Λευκό Οίκο
Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών προς τον Λευκό Οίκο και τη βρετανική πρεσβεία
Πρόταση influencer υιοθετεί ο Τραμπ, απαιτείται όμως έγκριση από το Κογκρέσο
Ο Τραμπ ζητά από ABC και Disney να απολύσουν τον Κίμελ μετά σχόλιο για Μελάνια
Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης είχε ταξιδέψει από την Καλιφόρνια
Το ξενοδοχείο δηλώνει συμμόρφωση με τη Μυστική Υπηρεσία - Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας
Tι απάντησε η ίδια για το περιστατικό στο δείπνο των ανταποκριτών
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει λύση στην ενεργειακή κρίση μέσω επαφών με την Τεχεράνη
Στο αεροσκάφος βρίσκονταν γιατρός και δύο νοσηλεύτριες
Η 38χρονη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης
Χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που καταγράφηκε το 1976
Ιστορική συνάντηση στο Βατικανό και μήνυμα ενότητας
Ποια είναι τα αδέλφια που τώρα προσφεύγουν εναντίον του βασιλιά της ποπ
Η Επιτροπή ζητά πολιτική συμφωνία για αλλαγές και όχι τεχνική απόφαση στο NextGenerationEU
Μετά από εισβολή ενόπλων - Σε εξέλιξη έρευνες σε δασώδεις περιοχές
Η Εθνική Συσπείρωση ζητά ισχυρό στρατό με εθνικό έλεγχο και περιορισμό της ΕΕ
Έντονη αντίδραση της Πρώτης Κυρίας
«Δεν θα ξάπλωνα με το νέο μου σμόκιν στο πάτωμα» - Η απίθανη εξήγηση του καλεσμένου
Η Μπεατρίτσε Βενέτσι, σύμβουλος της κυβέρνησης Μελόνι, απομακρύνθηκε μετά από καταγγελίες της για νεποτισμό
Την ίδια στιγμή που η κρίση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στους επιβάτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.