- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο στόχαστρο ο Μπιλ Κλίντον που «δεν ζητά συγγνώμη» από την Μόνικα Λεβίνσκι
«Πάνε 20 χρόνια πια. Ας μιλήσουμε για τον Τζον Κένεντι»
Είκοσι χρόνια μετά, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη από τη Μόνικα Λεβίνσκι, ούτε μετανιώνει για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση αυτή, με αποτέλεσμα να δεχτεί βροχή επικριτικών σχολίων, εν μέσω του κινήματος #MeToo.
Η περιοδεία που επρόκειτο να ξεκινήσει ο Κλίντον για να προωθήσει το πρώτο μυθιστόρημά του, το The President is missing" («Ο πρόεδρος εξαφανίστηκε», σε συνεργασία με τον επιτυχημένο συγγραφέα Τζέιμς Πάτερσον), μετατράπηκε σε πανεθνική αντιπαράθεση με αφορμή μια συνέντευξή του στο δίκτυο NBC.
Όταν ρωτήθηκε για τη Μόνικα Λεβίνσκι, τη νεαρή μαθητευόμενη υπάλληλο του Λευκού Οίκου που υπήρξε ερωμένη του την περίοδο 1995-96, ο Κλίντον αποκάλυψε ότι ποτέ δεν της ζήτησε προσωπικά συγγνώμη και ότι δεν σκοπεύει να το κάνει τώρα.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Λιουίνσκι, σε ένα κείμενό της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vanity Fair, εξηγούσε ότι υπέφερε από μετατραυματικό στρες, λόγω της δημοσιότητας που έλαβε η σχέση της με τον πρόεδρο τότε και της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ που ακολούθησε. Αφού επί χρόνια δήλωσε ότι η σχέση της με τον Κλίντον ήταν «συναινετική», υποστήριζε ότι το νεαρό της ηλικίας της (τότε ήταν 22 ετών) και η διαφορά κύρους μεταξύ της ίδιας και του προέδρου καθιστούν "συζητήσιμη" αυτήν την ιδέα της «συναίνεσης».
«Το έχω πει πάνω από μια φορά δημοσίως ότι λυπάμαι. Είναι πολύ διαφορετικό. Η συγγνώμη ήταν δημόσια» είπε ο Κλίντον, δυσανασχετώντας φανερά για την ερώτηση.
«Πάνε 20 χρόνια πια. Ας μιλήσουμε για τον Τζον Κένεντι. Ας μιλήσουμε για τον Λίντον Τζόνσον. Σταματήστε, τώρα» είπε από την πλευρά του ο Τζέιμς Πάτερσον, που ήταν παρών στη συνέντευξη, προσπαθώντας να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση.
«Ο Μπιλ Κλίντον είναι ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε το #MeToo», σχολίασε η δημοσιογράφος Κόρτνεϊ Ίνλοου στο Twitter, ενώ τα επικριτικά μηνύματα για τον πρώην πρόεδρο έπεφταν βροχή.
Λίγο νωρίτερα, ο 71χρονος Κλίντον είχε δηλώσει ότι «εκτιμά το κίνημα #MeToo» και ότι «ίσως θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα». «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα με βρίσκουν σύμφωνο. Αναρωτιέμαι για ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο του μεγαλοπαραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν, πέρσι το φθινόπωρο, δεκάδες άνδρες, από την πολιτική, τον αθλητισμό, τον κόσμο του θεάματος, έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμη και για βιασμούς γυναικών.
Στη συνέντευξή του, ο Μπιλ Κλίντον είπέ ότι, αν ήταν πρόεδρος σήμερα, εν μέσω του κινήματος #MeToo, δεν θα είχε αντιδράσει διαφορετικά στην αποκάλυψη της σχέσης του και τις κατηγορίες που αντιμετώπισε, οι οποίες τον έφεραν ένα βήμα από την καθαίρεση.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι βγήκα αλώβητος απ' αυτό. Έφυγα από τον Λευκό Οίκο έχοντας χρέη ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων», υποστήριξε, αναφερόμενος προφανώς –αλλά χωρίς να το διευκρινίζει– στα δικαστικά έξοδά του.
Σε ένα ειρωνικό μήνυμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο γιος του προέδρου Τραμπ, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Κλίντον, «του πρώτου άνδρα που εμφανίζεται ως θύμα για τις πράξεις του σε βάρος γυναικών. Τολμηρός! Ηλίθιος... αλλά τολμηρός!», έγραψε.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει και ο ίδιος κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές γυναίκες, αλλά διαψεύδει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς ως αναληθείς.
Στη συνέντευξή του, ο Κλίντον προσπάθησε επίσης να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και υπενθύμισε ότι την εποχή που ήταν κυβερνήτης στο Άρκανσο, τη δεκεατία του 1980, είχε προωθήσει κανόνες κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.
«Ο Μπιλ Κλίντον υπερηφανεύεται για τις πολλές γυναίκες που προσέλαβε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, λες και ο Χάρβεϊ Γουίνστιν και οι άλλοι δεν έκαναν το ίδιο πράγμα και δεν ήταν λιγότερο σκουπίδια», σχολίασε ο δημοσιογράφος Έρνεστ Όουενς.
Μετά απ' όλα αυτά, οι πωλήσεις του πρώτου μυθιστορήματος του Κλίντον εκτοξεύτηκαν και σήμερα βρίσκεται στην κορυφή των ευπώλητων στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η διαδρομή ήταν μεγάλη για αυτοκίνητο», δήλωσε ο 69χρονος – «Δεν παραβίασε κανέναν νόμο», λέει η αστυνομία
Πώς γνωρίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ολλανδικής καταγωγής Μαρί-Φρανς φαν Χελ
Το δημοσίευμα της Mirror - Η αγάπη του ζευγαριού για την Ελλάδα γεννήθηκε το 2011
Στην κομητεία Κάσγουελ
«Δεν θα επιτρέψουμε να σχηματιστεί απειλή στα σύνορά μας», ξεκαθαρίζει ο Εγιάλ Ζαμίρ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Νέο κεφάλαιο στη νομική περιπέτεια του καταδικασμένου μουσικού παραγωγού
Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ήδη ανακαλυφθεί δύο άλλες σήραγγες
O πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ έχει δεσμευτεί να συναντηθεί με τα θύματα του Αμερικανού παιδόφιλου
H σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Η νέα πολιτική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μια γυναίκα από τη Δανία αποκαλύπτει πώς ο πρώην σύντροφός της την κακοποιούσε με μία συσκευή τατουάζ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Περισσότεροι από 9 ποδοσφαιριστές τραυματίστηκαν
Υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντοπίστηκε στις πλατφόρμες της εταιρίας
Τα δύο μηνύματα στο Χ και η αντίδραση του δικηγόρου των διαβόητων αδελφών
Συναγερμός στο Κόβεντ Γκάρντεν
Οι αποκαλύψεις του BBC φέρνουν ανατροπές στην καριέρα του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού
Τέλος στο αντάρτικο κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι από το 1984
Μέτρα κατά της καταναγκαστικής εργασίας παίρνει η Ουάσινγκτον
Η Ιταλία συνεχίζει να πλήττεται από το τέταρτο κατά σειρά κύμα καύσωνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.