Κοσμος

Βγαίνει ή δεν βγαίνει η Ιταλία από το ευρώ; Το προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας που προκάλεσε αναταράξεις

«Είναι πια ξεπερασμένο» απαντά η Λέγκα του Βορρά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
italy-eu.jpg
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Έξοδος από το ευρώ, επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών, διαγραφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ του ιταλικού χρέους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων μέτρων, στο σχέδιο της «συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας» ανάμεσα στην Λέγκα (άκρα δεξιά) και το Κίνημα των 5 Αστέρων (λαϊκιστικό) που αποκάλυψε η ιταλική έκδοση της Huffington Post.

Το σχέδιο, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε στο AFP από πηγή προσκείμενη στο Κίνημα των 5 Αστέρων, έχει την ημερομηνία της περασμένης Δευτέρας, αλλά θεωρείται ήδη «ξεπερασμένο» και έχει υποστεί «ευρείες τροποποιήσεις», διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους τα δύο κόμματα, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό μίας αντισυστημικής κυβέρνησης στην Ιταλία.

Μεταξύ της πληθώρας των μέτρων που αναφέρονται στο 39σέλιδο έγγραφο, η εισαγωγή «τεχνικών οικονομικών και νομικών μέτρων» που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αποχωρήσουν από την Νομισματική Ένωση και «να ξαναβρούν στην νομισματική τους κυριαρχία».

Σε άλλη παράγραφο αναφέρεται η δυνατότητα να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαγράψει το ιταλικό χρέος ύψους 250 δισεκατομμυρίων που διακρατεί υπό μορφήν κρατικών τίτλων, αλλά και η «επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών».

Αλλο προτεινόμενο μέτρο: η δημιουργία μίας επιτροπής συμφιλίωσης η οποία θα συνδέεται με τα δύο κόμματα και θα λειτουργεί παράλληλα με την κυβέρνηση με αποστολή την διευθέτηση των ασυμφωνιών μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Η αποκάλυψη του κειμένου προκάλεσε καταιγισμό σχολίων στον Τύπο, με τους δημοσιογράφους και τους αναλυτές να σχολιάζουν κυρίως την αφέλειά του.

Αλλά ούτε οι αγορές χάρηκαν ιδιαιτέρως: το χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε σήμερα με πτώση 0,75%, με τις χειρότερες επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών και το spread στις 137 μονάδες, έναντι 131 χθες το βράδυ.

Τα δύο κόμματα προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις εξηγώντας ότι η εκδοχή του σχεδίου το οποίο επεξεργάζονται δεν αντιστοιχεί στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε.

Πολλά σημεία έχουν «ριζικά τροποποιηθεί», κυρίως ως προς το ευρώ, αφού τα δύο κόμματα «αποφάσισαν να μην θέσουν υπό συζήτησιν το κοινό νόμισμα», διαβεβαιώνουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ