- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Προειδοποίηση των ΗΠΑ: Αν δεν δράσει ο ΟΗΕ στη Συρία θα το κάνουμε εμείς
Πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «κόλαση επί της γης»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα και τη Δαμασκό, προειδοποιώντας ότι αν ο Οργανισμός δεν καταφέρει να αναλάβει δράση, η Ουάσινγκτον «είναι προετοιμασμένη να δράσει, αν χρειαστεί», όπως είχε κάνει πέρσι, όταν έπληξε με πυραύλους μια αεροπορική βάση του συριακού καθεστώτος μετά από μια επίθεση με χημικά όπλα.
«Δεν είναι το μονοπάτι που θα προτιμούσαμε αλλά είναι ο δρόμος που έχουμε δείξει ότι θα πάρουμε και είμαστε έτοιμοι να τον πάρουμε ξανά» είπε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, στη συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο τη μη τήρηση της εκεχειρίας στη Συρία.
Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο ένα νέο προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν την επιβολή κατάπαυσης του πυρός τόσο στη Δαμασκό όσο και στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γούτα, όπου οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δηλώνουν ότι στοχοτεθούν «τρομοκρατικές» οργανώσεις οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στη συριακή πρωτεύουσα.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την Ανατολική Γούτα ως «κόλαση επί της γης». Στο προσχέδιο ψηφίσματος η Ουάσινγκτον ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών για διάστημα 30 ημερών. Επίσης καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «να παραουσιάσει κατεπειγόντως» τις προτάσεις του για την επίβλεψη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και τις μετακινήσεις των αμάχων.
Δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο αυτό.
Το προσχέδιο είναι «απλό, δεσμευτικό» και «δεν αφήνει κανένα περιθώριο», τόνισε η Χέιλι, καταγγέλοντας τη στάση της Μόσχας και της Δαμασκού που, όπως υποστήριξε «δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να εφαρμόσουν» μια εκεχειρία.
Ο Γκουτέρες από την πλευρά του, αναλύοντας τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας, ζήτησε να υπάρξει άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα και να επιτραπεί η απομάκρυνση πολιτών για ανθρωπιστικούς λόγους. Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, κάλεσε «όλες τις χώρες» να φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου ζούσε για 71 χρόνια
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να παρέμβει στη δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκινημένη η κόρη του Μαρίνα στην τελετή
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.