Κοσμος

Αυτή είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης κοριτσιών στην εφηβεία

Μόλις 1 στις 100 ζητάει βοήθεια - Στην πλειονότητα των υποθέσεων ο δράστης είναι γνωστός στο θύμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379404-782837.jpg

Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια έφηβες σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να έχουν σεξουαλικές επαφές με τους συντρόφους τους, με συγγενείς ή φίλους, όμως μόλις 1 στις 100 ζητάει βοήθεια, ανακοίνωσε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου ο ΟΗΕ.

Το Καμερούν κατέχει το υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικής βίας, με ένα στα έξι έφηβα κορίτσια να έχει εξαναγκαστεί να κάνει σεξ, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, η οποία εξέτασε τα στοιχεία σε περισσότερες από 40 χώρες.

«Αυτή η ιδέα ότι οι γυναίκες βρίσκονται (διαρκώς) στη διάθεση των ανδρών είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από τη σεξουαλική βία εναντίον των κοριτσιών» κατήγγειλε η Κλαούντια Κάπα στο Thomson Reuters Foundation. Στην πλειονότητα των υποθέσεων, ο δράστης είναι γνωστός στο θύμα (σύζυγος, φίλος, μέλος της οικογένειας ή συμμαθητής).

Η Unicef επισημαίνει ότι η σεξουαλική βία εναντίον έφηβων κοριτσιών μπορεί να εμποδίσει την παγκόσμια πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ένα σχέδιο το οποίο έχει ως στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, αλλά και την επίτευξη της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και της προστασίας του περιβάλλοντος με ορίζοντα το 2030.

Προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση, ο ΟΗΕ τονίζει ότι πρέπει να υιοθετηθεί νομοθεσία που να προστατεύει τα παιδιά, αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ