Κοσμος

Ισπανία: Η Γερουσία αποφάσισε την αναστολή της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Θέτει το άρθρο 155 σε ισχύ λίγο μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου για ανεξαρτησία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378642-781447.jpg
EPA/Marta Perez

Την αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία η ισπανική Γερουσία, λιγότερο από μία ώρα αφότου το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την ιβηρική χώρα.

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη, τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Τα δύο αντίπαλα ψηφίσματα ουσιαστικά θέτουν Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε τροχιά απευθείας σύγκρουσης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων.

Ξεκάθαρη στήριξη στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση προσέφερε εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας ωστόσο τη Μαδρίτη να λύσει το πρόβλημα χωρίς προσφυγή στη βία.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προτιμήσει την δύναμη του επιχειρήματος κι όχι το επιχείρημα της δύναμης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία, διαμήνυσε εν τω μεταξύ ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι λίγα λεπτά αφότου το καταλανικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την Ισπανία και ίδρυσης κυρίαρχου κράτους.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του καταλανικού κοινοβουλίου και άρχισαν να πανηγυρίζουν όταν έγινε γνωστό το πέρασμα του ψηφίσματος ανεξαρτησίας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ