Κοσμος

Κρίση στην Καταλονία: Το χαρτί των πρόωρων άμεσων εκλογών παίζει ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Πληροφορίες για άμεση διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου ώστε να αποφευχθεί η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378394-781079.jpg
EPA/QUIQUE GARCIA

Συνέρχεται εντός της ημέρας το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας για να συζητήσει και να καταλήξει στην επόμενη κίνηση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία.

Ωστόσο, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, θα προχωρήσει σε ελιγμό με άμεση διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου, χωρίς να ανακηρύξει ανεξαρτησία, προκειμένου να αποφύγει την κατάργηση της αυτονομίας της περιφέρειας από την ισπανική Γερουσία. Όπως αναφέρει και το BBC ο Καταλανός πρόεδρος αναμένεται να παίξει το χαρτί της προκήρυξης άμεσων πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι έχει προτείνει στη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου και μόνο αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν την αυτονομία των περιφερειών του Βασιλείου της Ισπανίας, την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, με βάση το οποίο η Μαδρίτη θα αναλάβει προσωρινά την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση.

 

Ο κ. Ραχόι είχε κάνει λόγο, το Σάββατο, για πρόωρες τοπικές εκλογές εντός εξαμήνου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής τους, περίοδο η οποία εκτείνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ