Κοσμος

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA παραδίδει τα όπλα

Ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αφοπλιστεί έως τις 8 Απριλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345301-717271.jpg

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA, προτίθεται να αφοπλιστεί έως τις 8 Απριλίου και αναμένεται, για τον σκοπό αυτό, να δώσει σύντομα τις συντεταγμένες των σημείων όπου έχει κρύψει τα όπλα της, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή βασκική κυβέρνηση, ζητώντας τη βοήθεια της Μαδρίτης και του Παρισιού.

"Η βασκική κυβέρνηση αποδίδει αξιοπιστία στο ενδεχόμενο ενός οριστικού αφοπλισμού σύντομα", ανέφερε σε σύντομο διάγγελμά του ο Ινίγο Ουρκούγιου.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τις δηλώσεις στην εφημερίδα Le Monde, του Τξετξ Ετσεβέρι, μαχητή της βασκικής οργάνωσης Bizi, ο οποίος είπε πως ο πλήρης αφοπλισμός της ETA, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί εάν είναι δυνατόν να γίνει "πριν από τις εκλογές" που θα διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου στη Γαλλία.

"Η ETA μάς ανέθεσε την ευθύνη του αφοπλισμού του οπλοστασίου της και, τη νύχτα της 8ης Απριλίου, η ETA θα έχει πλήρως αφοπλιστεί", δήλωσε επίσης ο Τξετξ Ετσεβέρι στη Monde.

Ο  εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, που ρωτήθηκε για το θέμα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει τη θέση αυτή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μόλις είχε πληροφορηθεί την είδηση και δεν είχε τον χρόνο να τη μελετήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ