- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γκάμπριελ: Η Ελλάδα δαπανά 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς και αδυνατεί να καταβάλει συντάξεις
Δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών
Σε σημερινές δηλώσεις του στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της άποψης που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στον στόχο του ΝΑΤΟ δαπανώντας το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατεί να καταβάλει επαρκείς συντάξεις στους πολίτες της.
Ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε πως, αν οι πολιτικοί επιδιώκουν να μειώσουν τους φόρους, θα ήταν δύσκολο για τη Γερμανία να προσθέσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό της προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο αμυντικών δαπανών που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. «Δεν έχω ιδέα πού μπορούμε να τα βρούμε. Τουλάχιστον όχι αν την ίδια στιγμή υπογράφουμε φιλόδοξες συμφωνίες μείωσης της φορολογίας» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη Γερμανία, είπε επίσης πως θα πρέπει να πιστωθεί το γεγονός ότι η χώρα δαπανά 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενσωματώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους «ως αποτέλεσμα αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων του παρελθόντος».
Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός διευκρίνισε πως η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στον στόχο του ΝΑΤΟ, αλλά είπε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ χρειάζεται να επικεντρωθούν στις ριζικές αιτίες των απειλών ασφαλείας, όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια, και να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες.
Ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ακόμα: «Ας μείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά ας μην ξεκινήσουμε χαρωπά μια νέα κούρσα εξοπλισμών επειδή αυτό από μόνο του δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η 47χρονη κόρη του βασιλιά νοσηλευόταν από το 2022 μετά από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο
Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ, τον ναυτικό αποκλεισμό και το εμπλουτισμένο ουράνιο
Έρχονται ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή άμυνα
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Χωρίς τέλος οι επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές
Στην Ευρώπη μπορεί να πέσουν οι υπογραφές
Ανάλογη ιστορική αναζήτηση γίνεται και σε υποθέσεις που αφορούν την επιστολική ψήφο
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση νέας επιστημονικής έκθεσης
Ο χρόνος και ο τόπος της υπογραφής θα ανακοινωθούν σύντομα - Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το περιστατικό καταγράφηκε από ελικόπτερο του Sky News
Παράλληλα, η δημοτική αρχή εντείνει τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Κλείδωσαν διάδρομοι και εκκενώθηκαν χώροι
Ο 62χρονος συνελήφθη και αντιμετωπίζει οκτώ κακουργηματικές κατηγορίες
Η εκτροφή κοτόπουλων σε κατοικίες έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια
Aντί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας, όπως υποστηρίζει
Διασώθηκε μόνο ένα μικρό χελωνάκι - Έρευνες των αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς
«Όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.