Κοσμος

Αμόν - Βαλς θα διεκδικήσουν στο β' γύρο το χρίσμα των Γάλλων σοσιαλιστών

Σε απόσταση αναπνοής η διαφορά μεταξύ των δύο υποψήφιων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337870-702657.jpg
EPA/JEREMY LEMPIN

Το αουτσάιντερ, ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Μπενουά Αμόν και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είναι τα δύο ονόματα από το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών που θα κονταροχτυπηθούν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές. 

Ο νικητής θα αναδειχθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, με καταμετρημένες τις ψήφους από 3.090 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 7.530), ο Αμόν προηγείται με ποσοστό 35,21% και ακολουθεί ο Βαλς με 31,56%. 

Στην τρίτη θέση και αρκετά πίσω από αυτούς τους δύο είναι ο Αρνό Μοντεμπούργκ (με 18,70%). O Μοντεμπούργκ παραδέχθηκε την ήττα του και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Μπενουά Αμόν.

Ο Πεγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 6,77%, ο Φρανσουά ντε Ριγκί 3,77%, η Σιλβιά Πινέλ ποσοστό 2% και ο Μπεναμιά ποσοστό 1,02%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή κινήθηκε «ανάμεσα σε 1,5 και 2 εκατομμύρια ψήφους». Το ποσοστό συμμετοχής είναι μικρότερο από εκείνο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς που διεξήχθη τον Νοέμβριο, αλλά και από τον προκριματικό στο κόμμα των Σοσιαλιστών το 2011.

Στο πρώτο του μήνυμα, ο Αμόν έκανε λόγο για μήνυμα «ελπίδας και ανανέωσης», ενώ ο Μανουέλ Βαλς είπε ότι στον δεύτερο γύρο «προκύπτει μια επιλογή ανάμεσα στην εξασφαλισμένη ήττα και την πιθανή νίκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπενουά Αμόν ήταν από τους πολιτικούς που ασκούσαν δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική από το 2014.

Πριν τον πρώτο γύρο των προκριματικών, ο Βαλς, 54 ετών που προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, προειδοποίησε κατά των «ψευδών υποσχέσεων» που έδωσαν οι αντίπαλοί του, αναφερόμενος κυρίως στον Αμόν και στο σχέδιό του για την υιοθέτηση ενός καθολικού εισοδήματος 750 ευρώ για όλους τους Γάλλους, το κόστος του οποίου εκτίμησε ότι είναι τεράστιο.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών θα βρει απέναντί του τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και τον υποψήφιο της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, οι οποίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, σε μία ένδειξη του πόσο διχασμένη είναι η Αριστερά, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο προσωπικότητες της Αριστεράς έμειναν μακριά από τις προκριματικές: πρόκειται για τον Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών που εμφανίζεται πιο δεξιός από τους Σοσιαλιστές, και τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ