- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στην Ισπανία
Σάντσεθ: Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν…»
Tην παραίτησή του από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) ο Πέδρο Σάντσεθ, καθώς έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα μετά από εννέα μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων.
Ο Πέδρο Σάντσεθ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Η σύγκρουση των δύο πολιτικών ηγετών είχε εμποδίσει τις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης.
Τα στελέχη του κόμματος συνεδρίασαν προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού του κόμματος τον Οκτώβριο, όπως είχε προτείνει ο Σάντσεθ, ή να τον απομακρύνουν. «Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν… Υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου» δήλωσε ο 44χρονος πολιτικός σε στελέχη του κόμματός του αφού έχασε στην ψηφοφορία, σύμφωνα με μια πηγή από το περιβάλλον του.
Υποχρεώνοντας τον Σάντσεθ να αποχωρήσει, οι αντάρτες του κόμματος ελπίζουν να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση, περιλαμβανομένης της επιλογής της αποχής των Σοσιαλιστών από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μαριάνο Ραχόι, μια κίνηση που θα του επέτρεπε να ασκήσει μια δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.
Oι εσωκομματικοί του αντίπαλοι πίεζαν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να άρει το βέτο του σε μια νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών. Του καταλόγιζαν επίσης τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις. Αντιθέτως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερο το PSOE να εγείρει προσκόμματα στο Λαϊκό Κόμμα, ακόμη κι αν αυτό ισοδυναμούσε με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο.
«Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα επιβλήθηκαν στους κόλπους του PSOE» έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ο Σάντσεθ εξέταζε εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos.
Εάν δεν επιτευχθεί κυβέρνηση στην Ισπανία έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Το Ιράν δεν είναι πια ο «νταής της Μέσης Ανατολής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.