- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέμπτη και «πιο ισχυρή» πυρηνική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα
Σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ κατέγραψαν οι Αμερικανοί
Η Βόρειος Κορέα πιστεύεται ότι πραγματοποίησε την πέμπτη της και «πιο ισχυρή» μέχρι στιγμής πυρηνική δοκιμή σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού της Νοτίου Κορέας. Λόγο για «αυτοκαταστροφική πρόκληση » έκανε η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία πρόσθεσε ότι είναι ενδεικτική της «μανιακής αδιαφορίας για τον κίνδυνο» του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Εντωμεταξύ, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) κατέγραψε σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μηδενικό, ενώ σύμφωνα με το USGS ο σεισμός «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη». Το Γεωλογικό Ινστιτούτου δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει πάντως εάν επρόκειτο για πυρηνική ή άλλους είδους έκρηξη.
Από την πλευρά της η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία πυρηνική δοκιμή. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ένα σημάδι της προόδου των Βορειοκορεατών στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας.
Εκτός από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη. Όπως ανέφερε το Κέντρο στον ιστότοπό του η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.
«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Κατά την ίδια πηγή, η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».
Στον απόηχο της φερόμενης πέμπτης πυρηνικής δοκιμής η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κυανού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας συγκάλεσαν επίσης μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Αναμένεται επίσης να εισηγηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πορεία στη Βρετανία και οι αλλαγές που τον οδηγούν εκτός
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπεσε ένας από τους δράστες καθώς έφευγαν
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι γίνεται με τις δύο επόμενες κρατιδιακές εκλογές
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.