Κοσμος

Ο Τριντό αποφάσισε: Ο Καναδάς σταματά τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS

Επειδή οι Σύριοι «χρειάζονται τη βοήθειά μας και όχι την εκδίκησή μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319539-628596.jpg

«Οι άνθρωποι που τρομοκρατούνται καθημερινά από το Ισλαμικό Κράτος δεν χρειάζονται την εκδίκησή μας, αλλά τη βοήθειά μας».

Αυτό δήλωσε ο Καναδάς πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, προαναγγέλλοντας την απόφαση του Καναδά να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS έως τα τέλη Φεβρουαρίου και την ίδια ώρα να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλει.

Ο Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα τον περασμένο Νοέμβριο είπε ότι η κυβέρνησή του θα τερματίσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή έως τις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία και τα έξι καναδικά μαχητικά αναμένεται να έχουν αποσυρθεί. Τα μοναδικά καναδικά αεροσκάφη που θα παραμείνουν θα είναι δύο και θα έχουν ρόλο επιτήρησης, ενώ θα τριπλασιαστεί ο αριθμός των Καναδών στρατιωτών που εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ.

«Σε κάθε αποστολή, πρέπει να κάνεις επιλογές. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Σε αυτήν μας την απόφαση, οδηγηθήκαμε από την επιθυμία μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε στην περιοχή και ταυτόχρονα να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Οττάβα ο Καναδός πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «οι άνθρωποι που τρομοκρατούνται καθημερινά από το Ισλαμικό Κράτος δεν χρειάζονται την εκδίκησή μας, αλλά τη βοήθειά μας».

Η καναδική κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση της οικονομικής της συμμετοχής με 1,6 δισ. δολάρια μέσα σε διάστημα τριών ετών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και για ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στα γειτονικά κράτη του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

«Ξέρουμε ότι ο Καναδάς είναι πιο ισχυρός, πολύ πιο ισχυρός, από την απειλή που επέβαλε μια συμμορία δολοφόνων που τρομοκρατούν μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο. Πείτε μας παλιομοδίτες, αλλά νομίζουμε ότι πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε αυτό ακριβώς που θέλουν οι εχθροί μας να κάνουμε. Θέλουν να μας κάνουν να τους υπερτιμήσουμε, να ενδώσουμε στον φόβο, να επιδοθούμε στο μίσος, να βλέπουμε τον άλλο με καχυποψία και να προδώσουμε τις αρχές μας» είπε ο Τζάστιν Τριντό.

Ωστόσο, η αρχηγός των συντηρητικών Rona Ambrose κατηγόρησε την κυβέρνηση των Φιλελευθέρων για «ντροπιαστική οπισθοχώρηση» στην πάλη κατά «της μεγαλύτερης τρομοκρατικής απειλής στον κόσμο».

Σημειώνεται πως οι καναδικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2015, όταν στην εξουσία ήταν οι Συντηρητικοί. Ωστόσο, ήδη κατά την προεκλογική εκστρατεία ο Τριντό είχε δεσμευθεί να τερματίσει τις εναέριες επιδρομές στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, καθώς αυτές δεν έχουν παρά μόνο «βραχυπρόθεσμες μόνο στρατιωτικές και εδαφικές νίκες» και δεν φέρνουν «μακροπρόθεσμη σταθερότητα για τις τοπικές κοινωνίες».

Πάντως, επισημαίνεται πως η απόφαση του Τριντό να τερματίσει τις επιδρομές δεν επικροτείται από την κοινή γνώμη, η οποία μετά τα χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι έχει τρομοκρατηθεί αρκετά. Τα δύο τρίτα των Καναδών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, υποστήριζαν την επέκταση των καναδικών εναέριων επιχειρήσεων. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τις επιθέσεις εξτρεμιστών στην Τζακάρτα και την Μπουρκίνα Φάσο κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 7 Καναδοί πολίτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ