Κοσμος

Ποια λέξη και γιατί απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 Σπαρταριστή εγκύκλιος πολιτικής ορθότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130563-295935.jpg

Τη χρήση του σύνθετου νεολογισμού «Brexit» απαγόρεψε στη δημόσια επικοινωνία των υπαλλήλων της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) / Κομισιόν, ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με το «Politico», το προσωπικό της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιεί την ορολογία «βρετανική κατάσταση», «βρετανικό δημοψήφισμα» και τα συναφή, γιατί η χρήση της επίμαχης λέξης αποτελεί πριμοδότηση της μιας τάσης στο δημοψήφισμα − και μάλσιστα της αντιευρωπαϊκής.  

Η σχετική εγκύκλιος πολιτικής ορθότητας δίνει και οδηγίες για δηλώσεις.

  • «Οι Βρετανοί θα αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνει μέλος της ΕΕ η Βρετανία».
  • «Ειλικρινής επιθυμία της Κομισιόν είναι η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Περισσότερο από ποτέ θέλουμε να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη».
  • «Αλλά η Κομισιόν δεν θα πάρει μέρος στην καμπάνια του δημοψηφίσματος της Βρετανίας»
  • «Η Κομισιόν δεν κάνει εικασίες για υποθετικές καταστάσεις. Η Κομισιόν δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες εναλλακτικού πλάνου, γιατί δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Εχουμε plan A: Η Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ ως εποικοδομητικό και ενεργό μέλος της».

Ούτε η απαγόρευση, ούτε οι οδηγίες ισχύουν για τους επιτρόπους, που μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, όπως θέλουν.

Το δημοψήφισμα θα γίνει την Πέμπτη 23 Ιουνίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η  λέξη «Brexit» (= Britain exit, βρετανική αποχώρηση) αποτελεί μίμηση του λίγο παλιότερου νεολογισμού «Grexit» (= Greek exit, ελληνική αποχώρηση). Μόνο που η πρώτη, αν γίνει, θα γίνει από/με δημοψήφισμα, ενώ η δεύτερη λόγω οικονομικής κρίσης. Αντίθετος προς το Brexit είναι άλλος σύνθετος νεολογισμός, το «Brimain» (=Britain remain, βρετανική παραμονή)

(Στη φωτογραφία −από αριστερά− ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου κ. Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον, αμφότεροι του Συντηρητικού Κόμματος: ο πρώτος είναι ένας από τους ηγέτες του Brexit και δεύτερος από τους αντίστοιχους του Brimain).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ