Κοσμος

Γουές Στρίτιγνκ: Ένας παλιός γνώριμος στη θέση του νέου υπουργού Άμυνας της Βρετανίας

Σφοδρός πολέμιος του Στάρμερ - Το who is who

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γουές Στρίτιγνκ είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας
Ο Γουές Στρίτιγνκ είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας © EPA/TOLGA AKMEN

Από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Άμυνας ο Γουές Στρίτιγνκ με απόφαση του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας Άντι Μπέρναμ

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Βρετανίας Γουές Στρίτινγκ διορίστηκε υπουργός Άμυνας από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, τον Εργατικό Άντι Μπέρναμ.

Ο Στρίτινγκ, 43 ετών, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ τον Μάιο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία του για τον τρόπο διακυβέρνησης. Αρχικά, είχε σκεφτεί να κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία των Εργατικών. Στη συνέχεια, όμως, αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Μπέρναμ.

«Είναι τιμή μου να αναλάβω τον ρόλο του υπουργού Άμυνας», έγραψε στον λογαριασμό του X. Και πρόσθεσε: «Θα διασφαλίσουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας θα έχουν τους απαραίτητους πόρους και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό των διεθνών συμμάχων μας, ιδιαίτερα της Ουκρανίας».

Αυτό το ζήτημα των ανεπαρκών αμυντικών πόρων ήταν ένας βασικός παράγοντας για την παραίτηση στις αρχές Ιουνίου του τότε υπουργού Άμυνας Τζον Χίλι, κάτι που επιτάχυνε την πτώση του Κιρ Στάρμερ.

Ο Χίλι -που διορίστηκε χθες νέος υπουργός Οικονομικών προς έκπληξη όλων- είχε στη συνέχεια καταγγείλει την αδυναμία της κυβέρνησης Στάρμερ να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας.

Ποιος είναι ο Γουές Στρίτινγκ

Ο Γουές Στρίτινγκ προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος. Άσκησε σκληρή κριτική στον Κιρ Στάρμερ, όταν αποχώρησε από τη θέση του υπουργού Υγείας, κατηγορώντας τον ότι δεν είχε «ούτε όραμα, αλλά ούτε κατεύθυνση».

Στην αυτοβιογραφία του, το 2023, ο Γουές Στρίτινγκ υπογραμμίζει την ταπεινή του καταγωγή: η μητέρα και ο πατέρας του, ηλικίας 17 και 18 ετών αντίστοιχα, όταν γεννήθηκε, δεν είχαν κούνια για αυτόν και μεγάλωσε σε ένα δημοτικό διαμέρισμα στο Ανατολικό Λονδίνο.

Μια ασυνήθιστη λεπτομέρεια: Οι παππούδες του από την πλευρά της μητέρας του ήταν καταδικασμένοι εγκληματίες που είχαν εκτίσει ποινή φυλάκισης και γνώριζαν μέλη των Krays, μιας διαβόητης συμμορίας που έγινε πρωτοσέλιδο στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Η βιογραφία του τονίζει επίσης ότι ήταν ο πρώτος στην οικογένειά του που φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου. Από το 2013 και διατηρεί σχέση με μέλος του Εργατικού Κόμματος, τον Τζο Ντάνσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY