- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Απόστολος Κτίστης φτιάχνει μικρογραφίες των ελληνικών και διεθνών ποδοσφαιρικών γηπέδων
Πιστά αντίγραφα της Αγιάς Σοφιάς, του Παναθηναϊκού, του Άρη, του Camp Nou της Barcelona, του Anfield της Liverpool, του Allianz Arena της Bayern Munchen
Ο Απόστολος Κτίστης φτιάχνει πιστά αντίγραφα των ελληνικών και διεθνών γηπέδων
Η Αγιά Σοφιά της ΑΕΚ, το Απόστολος Νικολαΐδης του Παναθηναϊκού, το Κλεάνθης Βικελίδης του Άρη, το Νίκος Γκούμας –το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ–, το Camp Nou της Barcelona, το Anfield της Liverpool, το Allianz Arena της Bayern Munchen και άλλα πολλά είτε ελληνικά γήπεδα είτε του εξωτερικού, μπορεί να βρει κανείς στον χώρο του Απόστολου Κτίστη στην περιοχή του Ζωγράφου. Όλα μακέτες, πιστά και ρεαλιστικά αντίγραφα δηλαδή, φτιαγμένα στο χέρι με έμφαση στη λεπτομέρεια αλλά και μεγάλη υπομονή. Όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή ηλικία ασχολούμουν με χειροτεχνίες χρησιμοποιώντας απλά υλικά, χαρτόνια, χαρτί κ.λπ. Στα 13 μου και στα πλαίσια μιας σχολικής εργασίας, κατασκευάσαμε με τον πατέρα μου ένα ferry boat το οποίο αποτελούταν από πιο ιδιαίτερα και μεγαλύτερης αντοχής υλικά, μακετόχαρτο, σκληρά χαρτόνια, ξύλο και με τη βοήθειά του ήρθα σε πρώτη επαφή με τεχνικές κατασκευής, τις οποίες εξέλιξα με τον καιρό. Μετά από έναν περίπου χρόνο πειραματισμών και έρευνας, στα 14 μου, αποφάσισα να φτιάξω το νεόδμητο τότε και εντυπωσιακό για την εποχή γήπεδο Καραϊσκάκη. Μετά από σχεδόν 3.5 χρόνια ολοκληρώθηκε (επιτέλους!) το πρώτο μου γήπεδο, το οποίο έχω μέχρι και σήμερα και είναι το αγαπημένο μου. Επίσης, κατασκευάστηκε ξανά το ίδιο στη συνέχεια, με νέες πλέον τεχνικές, νέα υλικά και φυσικά περισσότερη εμπειρία στο αντικείμενο. Αντικρίζοντας τα δύο γήπεδα είναι εμφανής η δουλειά που έγινε στο μεσοδιάστημα. Από εκεί και πέρα ακολούθησε η κατασκευή πολλών γηπέδων ξένων και ελληνικών ομάδων».
Τα λιλιπούτεια γήπεδα γίνονται από ξύλο, χαρτόνια, μεταλλικά στοιχεία, φωτάκια που ανάβουν κανονικά και συνθετικό γρασίδι. Τα βάφει και τα συναρμολογεί με ειδικές κόλλες. Το μεγαλύτερο που έχει φτιάξει είναι περίπου 75x65cm και το μικρότερο 35x25cm. Τα πρωινά εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και τα απογεύματα αφιερώνεται στη μεγάλη του αγάπη, που γι' αυτόν αποτελεί και ένα είδος ψυχοθεραπείας.
«Όταν κάθομαι στο γραφείο μου χαλαρώνω, ξεφεύγει το μυαλό μου από οτιδήποτε άλλο, απολαμβάνω τον χρόνο που αφιερώνω και αισθάνομαι δημιουργικός. Για την κατασκευή του κάθε γηπέδου ξεκινάω με την έρευνα φωτογραφιών και οποιωνδήποτε πληροφοριών μπορεί να φανούν χρήσιμες, καθώς στα περισσότερα από τα γήπεδα που φτιάχνω δυστυχώς δεν έχω πάει. Ακολουθεί η δημιουργία των σχεδίων, η κοπή των κομματιών και η συναρμολόγησή τους. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 1 μέχρι και 2 μήνες ανάλογα με τη δυσκολία του κάθε γηπέδου. Επίσης από το κάθε γήπεδο εξαρτάται και το μέγεθος της μακέτας» περιγράφει ο Αποστόλης. Εκτός από γήπεδα, κατά καιρούς έχει φτιάξει μνημεία, αξιοθέατα και διάφορα κτίρια που του έχουν τραβήξει την προσοχή, όπως ο πύργος του Άιφελ, ο Παρθενώνας, το Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας αλλά και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία αναρτεί στα social media λαμβάνοντας πολλά θετικά σχόλια.
«Από τις κατασκευές που κάνω, κάποια τα έχω στον χώρο μου σαν συλλογή ή διακοσμητικά, κάποια πωλούνται και κάποια γίνονται μέρος διαγωνισμών και giveaways – όπως έγιναν πρόσφατα με τον αθλητικογράφο κ. Χρήστο Σωτηρακόπουλο. Μέσα από το Instagram μου έρχονται όμορφα μηνύματα από κόσμο που τους αρέσει η δουλειά μου, με ρωτάνε λεπτομέρειες και απορούν με την υπομονή μου, αλλά θαυμάζουν και το μεράκι μου! Μελλοντικά θα ήθελα να κατασκευάσω μινιατούρες από τα σπουδαιότερα γήπεδα του κόσμου και να κάνω μία έκθεση με αυτά».
Περισσότερα στην σελίδα του εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο νικητής του Game 5 ανάμεσα σε Βαλένθια και Παναθηναϊκό θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ στο F4 της Αθήνας
Οι δηλώσεις του προπονητή του Παναθηναϊκού πριν την αναχώρηση για τη Βαλένθια
Το ισπανικό μέσο αναφέρει ότι η Βαλένθια δεν θα επιτρέψει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να παρακολουθήσει από κοντά το πέμπτο παιχνίδι
Απολύθηκε ο μέχρι πρότινος τεχνικός της εθνικής ομάδας
Τι είπε μετά τον αποκλεισμό των Λέικερς από τους Θάντερ
Στην πιο ψηλή κορυφή της Ευρώπης ανέβηκε η Στέλλα Μαρεντάκη
Τίτλοι τέλους για τον Greek Freak στο Μιλγουόκι;
«Το Final Four της Αθήνας θα είναι η αρτιότερη και πιο εντυπωσιακή διοργάνωση που έχει διεξαχθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ»
Ειδικοί προειδοποιούν για πιθανές επιθέσεις σε αγώνες και fan zones του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Τι έγραψε ο Αργεντινός αστέρας
Ράσφορντ και Τόρες τα γκολ των Καταλανών
Ο κόσμος της ΑΕΚ έκανε ντου στο χορτάρι της Allwyn Arena μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Stoiximan Super League 2026
Ζίνι και Ζοάο Μάριο ανέτρεψαν το σκορ και στις καθυστερήσεις η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Super League
Δεν θα πέφτει καρφίτσα στην Roig Arena
Ο συνδυασμός αποτελεσμάτων που την οδηγεί νωρίτερα στο βάθρο
Εμφατική νίκη στην έδρα των Λέικερς
Η ΑΕΚ ήταν καταιγιστική κόντρα στην Ρίτας αλλά μέσα σε δέκα λεπτά έχασε τα πάντα και μαζί το τρόπαιο του Basketball Champions League
Πανζουρλισμός ξανά στην Alwwyn Arena στην ανοιχτή προπόνηση της ΑΕΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.