Αθλητισμος

Οι νύχτες που η ΑΕΚ φόρεσε τα καλά της (video)

Έξι παιχνίδια απέναντι σε ποδοσφαιρικά μεγαθήρια

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
458555.jpg
© Eurokinissi/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με αφορμή το σημερινό ΑΕΚ-Μπάγερν είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε έξι μεγάλες ποδοσφαιρικές βραδιές της ΑΕΚ στα ευρωπαϊκά κύπελλα Ευρώπης.

Δεν πρόκειται απαραίτητα για τις μεγαλύτερες νίκες ή επιτυχίες της, αλλά για τότε που υποδέχθηκε στην Αθήνα μερικούς από τους κορυφαίους συλλόγους του κόσμου. Όλα αυτά τα ματς ο κόσμος της τα θυμάται, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

20/4/1977, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ΑΕΚ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 0-1

1976-77 UEFA CUP SEMIFINAL (2) AEK-JUVENTUS

Αυτό το παιχνίδι θα ήταν ιστορικό έτσι κι αλλιώς. Ήταν το τελευταίο μιας εκπληκτικής πορείας, της μεγαλύτερης που έκανε ποτέ η ΑΕΚ στην Ευρώπη. Έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κι εκεί λύγισε φυσιολογικά από τη Γιουβέντους.

Στο πρώτο ματς έχασε με 4-1 και στη ρεβάνς της κατάμεστης Νέας Φιλαδέλφειας, ηττήθηκε με 1-0 με γκολ του Μπέτεγκα.

18/9/1985, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ΑΕΚ-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1-0

AEK-real madrid   1-0

Το ξέρατε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης, ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο, δεν έχει νικήσει ποτέ στην Ελλάδα; Απίστευτο κι όμως αληθινό. Πριν από 33 χρόνια μάλιστα έχασε κιόλας από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Ο Παύλος Παπαϊωάννου έπιασε το σουτ, ο Μάρτον Εστερχάζι μπήκε μπροστά στον τερματοφύλακα Μπούγιο και τον μπέρδεψε για το 1-0.

Στον επαναληπτικό, η «Ένωση» έχασε με 5-0 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του ΟΥΕΦΑ, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει σήμερα.

19/10/1994, Τσάμπιονς Λιγκ, ΑΕΚ-ΜΙΛΑΝ 0-0

AEK Milan 0-0 1994-1995

Τον Μάιο του 1994, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η Μίλαν έδωσε μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές παραστάσεις όλων των εποχών, διαλύοντας την Μπαρτσελόνα με 4-0 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Πέντε μήνες μετά επέστρεψε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να παίξει με την ΑΕΚ στο «Νίκος Γκούμας».

Η ομάδα του Μπάγεβιτς όχι μόνο την κοίταξε στα μάτια, αλλά ήταν καλύτερη και τελικό 0-0 μάλλον την αδικεί.  

15/2/2001, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ΑΕΚ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 0-1

2001 February 15 AEK Athens Grece 0 Barcelona Spain 1 UEFA Cup

Τέταρτος γύρος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και στον δρόμο της ΑΕΚ βρίσκεται η Μπαρτσελόνα, με προπονητή τον Σέρα Φερέρ και παίκτη τον Ριβάλντο, δύο ανθρώπους που στο κοντινό μέλλον θα γίνονταν μέλη του «Δικέφαλου».

Το ματς δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητος. Ήταν βαρετό και έληξε 1-0 υπέρ των Καταλανών. Περισσότερο έχει μείνει στην ιστορία η καταπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 35.000 άτομα πριν από την έναρξη με συνθήματα, καπνογόνα και πανό υπέρ του… Λουίς Φίγκο, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε αφήσει τη Βαρκελώνη για τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ.

2/10/2002, Τσάμπιονς Λιγκ, ΑΕΚ-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 3-3

ΑΕΚ-ΡΕΑΛ 3-3 ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ.wmv

Ίσως το καλύτερο παιχνίδι που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ υποδέχθηκε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ, με τους Galacticos, πλην του Ρονάλντο που ήταν τραυματίας.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Ότι η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 3-1 στο μισάωρο; Ότι ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει κάνει εδώ ένα από τα καλύτερα ματς της ζωής του και όταν αντικαταστάθηκε στο τέλος, αποθεώθηκε απ’ όλο το γήπεδο; Ότι ο αείμνηστος Μάκης Ψωμιάδης έβαλε τις τιμές των εισιτηρίων σε δυσθεώρητα ύψη και το γήπεδο δεν έγινε sold out; Πραγματικά αξέχαστη βραδιά…

1/11/2006, Τσάμπιονς Λιγκ, ΑΕΚ-ΜΙΛΑΝ 1-0

ΑΕΚ - Μίλαν 1-0 {Στιγμιότυπα} {21/11/2006}

Η τελευταία μεγάλη βραδιά πριν από τη σημερινή. Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 τη Μίλαν, αποτέλεσμα που στο τέλος πάντως δεν της έδωσε την πρόκριση. Οι «ροσονέρι» μερικούς μήνες μετά επέστρεψαν στο ίδιο γήπεδο για να κατακτήσουν το 7ο τρόπαιο στην ιστορία τους απέναντι στη Λίβερπουλ.

Σκόρερ του μοναδικού γκολ ο Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος εκτέλεσε αυτός το φάουλ προς τέρψιν του κοινού αντί για τον Νίκο Λυμπερόπουλο…

Φύγε ρε Λύμπε (ΑΕΚ - Μίλαν 1-0)

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ