Αθλητισμος

Η Θεσσαλονίκη ζει και αναπνέει για το σημερινό Άρης-ΠΑΟΚ

Η πόλη στις...φλόγες

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20099296.jpg
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/Pixel/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

 

Σαν μια μικρότερη μεγαλούπολη από την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη μπορεί να διατηρεί περισσότερο το τοπικό στοιχείο και τις εν γένει κόντρες. Η μεγαλύτερη απ’ αυτές αφορά τον αθλητισμό και το ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια που οι «κιτρινόμαυροι» ταλαιπωρήθηκαν σε μικρότερες ποδοσφαιρικές κατηγορίες, φέτος επέστρεψαν στη Σούπερ Λίγκα και περιμένουν πώς και πώς και το ντέρμπι με τον συμπολίτη, ο οποίος στο μεταξύ γιγαντώθηκε και φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και πριν από έναν μήνα στο πλαίσιο του Κυπέλλου. Το ματς έγινε στην Τούμπα, ήρθε 1-1, οι δυο τους χρησιμοποίησαν αρκετούς αναπληρωματικούς και η φάση ξεχάστηκε σχετικά γρήγορα. Δηλαδή σε 2-3 μέρες.

Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Εβδομάδες πριν η πόλη περιμένει αυτό το παιχνίδι. Τα εισιτήρια κυκλοφόρησαν 15 μέρες νωρίτερα και εξαντλήθηκαν. Μέχρι πρότινος είχαν ξεμείνει κάποια πανάκριβα σε σουίτες του «Κλεάνθης Βικελίδης».

Το ότι το ματς γίνεται στην έδρα του Άρη κάνει πιο… spicy την αναμέτρηση. Δεν είναι μυστικό πως οι νεοφώτιστοι είναι αυτοί που θέλουν να αποδείξουν πράγματα. Άλλωστε ο ΠΑΟΚ έχει –θεωρητικά- την πιο δυνατή ομάδα στην παρούσα φάση.

Στα περίφημα και άκρως cult αθλητικά ραδιόφωνα της πόλης, αυτές τις μέρες ακούγονται πάσης φύσεως απόψεις, ακόμη και οι πιο απίθανες. Όπως καυγάδες για μερικά κομμένα δέντρα. Είναι κάτι που το ζήτησε ο ΠΑΟΚ, ώστε το πούλμαν να φτάσει χωρίς εμπόδιο στο γήπεδο. Τόσο το Χαριλάου όσο και η Τούμπα βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και μακριά από πολύ κεντρικές λεωφόρους. Άρα η δίοδος των λεωφορείων θα γίνει μέσω μικρότερων δρόμων. Κι αυτό είναι κάτι που φοβούνται στον ΠΑΟΚ. Τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών…

Λάδι στη φωτιά έριξε το χθεσινό απαράδεκτο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Άρης Είσαι». Ουσιαστικά ο βασικός της τίτλος ήταν το αρκτικόλεξο Η.Μ.Ν.Σ.Γ, που παραπέμπει σε σύνθημα των οπαδών της ομάδας.

Η πρώτη λέξη είναι «Ήρθαμε», η δεύτερη μια βρισιά πολύ πιο χοντρή από το «μαλάκας» και οι άλλες τρεις «Να Σας Γαμ…».

ΟΚ, είναι απλά ένα σύνθημα από μια οπαδική εφημερίδα, όμως δεν παύει να υπάρχει κόσμος που επηρεάζεται από τέτοια πρωτοσέλιδα, που δεν αποκλείεται να τον ωθήσουν σε πράξεις βίας.

Κι όταν υπάρχει ήδη αναμμένη η φωτιά της αντιπαλότητας, δεν είναι ό,τι καλύτερο να πετάς ένα μπουκάλι βενζίνη με τη μορφή της «δημοσιογραφίας».

Στον ΠΑΟΚ διατείνονται ότι δεν δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το ντέρμπι, αφού οι στόχοι τους είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με τον Άρη. Έτσι λένε, αλλά κανείς δεν τους πιστεύει. Ουδείς από τον «Δικέφαλο του Βορρά» επιθυμεί την ήττα σήμερα. Αφενός γιατί θα είναι μια απώλεια βαθμών στο κυνήγι του τίτλου, αφετέρου διότι –το γνωρίζουμε όλοι καλά αυτό- η καζούρα και το πείραγμα της επόμενης μέρας δεν αντέχεται για κανέναν ηττημένο. Ειδικά τώρα που ο ΠΑΟΚ έχει περάσει το προφίλ της μοναδικής ομάδας στην πόλη, από την εποχή που Άρης και Ηρακλής έπαιζαν σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Το θετικό στην υπόθεση είναι πως οπαδοί των φιλοξενούμενων δεν θα υπάρχουν στο γήπεδο, οπότε ελπίζουμε βάσιμα σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα με φανατισμό, μα δίχως ακρότητες.

Σύμφωνα με Μέσα της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο το βράδυ υπήρξε ραντεβού για ξύλο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όμως η αστυνομία ήταν διαβασμένη και απέτρεψε τα χειρότερα.

Λογικά και το σημερινό της πλάνο θα είναι πλήρες και έτσι δεν θα φτάσουμε σε επεισόδια πάσης φύσεως, κάτι που –δυστυχώς- είναι σύνηθες σε ματς των δύο ομάδων.

Ούτε το 2000 άλλαξε κάτι, παρότι υπήρξε μια τεράστια προσπάθεια. Πριν από ένα ντέρμπι στην Τούμπα, οπαδοί ΠΑΟΚ και Άρη στον δήμο Συκεών έκαναν γλέντι μαζί, σε εικόνες πραγματικά ευχάριστες και πρωτοφανείς. Όμως, λίγο μετά στο γήπεδο έγιναν τα χειρότερα, όπως φαίνεται στο βίντεο από τα εκτενή ρεπορτάζ της ΕΤ3.

PAOK - Aris  2000  //  Pyro-Greece

Πέρα από το κλασικό ευχολόγιο για ήρεμες καταστάσεις, καλό θα ήταν να δούμε και λίγη μπάλα. Άρης και ΠΑΟΚ διαθέτουν πολύ καλές ομάδες και μην ξεχνάμε ότι το σημερινό (19.00) είναι ένα ντέρμπι που μπορεί να παρακολουθήσει όλη η Ελλάδα, καθώς μεταδίδεται από την ΕΡΤ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ