Visual Browsing

Η κλιματική αλλαγή διπλασιάζει την τιμή της μπύρας

Ανησυχητικά τα στοιχεία των επιστημόνων

Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας και τα κύματα καύσωνα που αναμένονται να γίνουν πιο συχνά και έντονα στις περιοχές που καλλιεργείται το σιτάρι, ενδέχεται ακόμα και να διπλασιάσουν την τιμή της μπύρας, λένε οι επιστήμονες.

Πολλοί αγρότες προσαρμόζονται ήδη σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται αργά και σταθερά, με προηγμένες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών για να δημιουργήσουν περισσότερους κόκκους ανθεκτικούς στην ξηρασία, για παράδειγμα, και χρησιμοποιώντας πιο αποδοτικά συστήματα άρδευσης για τη διατήρηση του νερού.

Παράλληλα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Plants αναφέρει ότι πολλές περιφέρειες δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις άνυδρες συνθήκες του μέλλοντος. Την μελέτη έκανε μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα μαζί με τον Steven J. Davis, περιβαλλοντικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια.

Η ομάδα εξέτασε τις περιοχές γύρω όπου καλλιεργούν κριθάρι, βασικό συστατικό της μπύρας και αναφέρει το τι θα συμβεί υπό το πρίσμα πέντε διαφορετικών σεναρίων υπερθέρμανσης του κλίματος έως το 2100.

Σχετικα
Επαναστατική μέθοδος ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Επαναστατική μέθοδος ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Χρησιμοποιώντας μοντέλα τόσο της οικονομικής δραστηριότητας όσο και της κλιματικής αλλαγής, καταδεικνύει τι θα συμβεί στην παραγωγή κριθαριού, και κατά συνέπεια στην τιμή και την κατανάλωση μπύρας.

Κατά τη διάρκεια των πιο σοβαρών κλιματικών γεγονότων, η μελέτη προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση μπύρας θα μειωθεί κατά 16%, ποσό ίσο με τη συνολική ετήσια κατανάλωση μπύρας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2011.

Σχετικα
Βρεθήκαμε στη μαθητική πορεία για το περιβάλλον στην Αθήνα
Βρεθήκαμε στη μαθητική πορεία για το περιβάλλον στην Αθήνα

Επίσης οι μέσες τιμές μπύρας θα διπλασιαστούν. Κάθε χώρα θα επηρεαστεί διαφορετικά. Η τιμή μιας μίας μπύρας στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, θα αυξηθεί κατά 4,84 δολάρια, ακολουθούμενη από 4,52 δολάρια στην Ιταλία και 4,44 δολάρια στον Καναδά. Οι Αμερικανοί αναλυτές θα δουν τις τιμές μπύρας να ανέρχονται στα 1,94 δολάρια σε ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Davis, ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες ακραίας ξηρασίας και θερμότητας θα αναγκάσουν τους αγρότες να τροφοδοτήσουν με κριθάρι τα ζώα αντί να το πουλήσουν στα εγχώρια ζυθοποιεία. «Όταν έχουμε αυτές τις ελλείψεις, τα μοντέλα δείχνουν ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να τροφοδοτήσουν τα ζώα με κριθάρι παρά να κάνουν μπύρα. Και έχει λογική. Πρόκειται για ένα προϊόν πολυτελείας και είναι πιο σημαντικό να έχουμε φαγητό στο τραπέζι».

Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος γίνονται ήδη αισθητές από τους βιοτεχνικούς ζυθοποιούς, λέει η Katie Wallace, διευθύντρια κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης στο New Belgium Brewery στο Fort Collins του Κολοράντο.

Το 2014, η αμερικανική περιοχή καλλιέργειας κριθαριού - Μοντάνα, Βόρεια Ντακότα και Αϊντάχο - χτυπήθηκε από έναν εξαιρετικά υγρό και ζεστό χειμώνα και οι αγρότες αναγκάστηκαν να αξιοποιήσουν τα αποθέματα που είχαν σε αποθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 και πάλι, ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός επλήγη από σοβαρή ξηρασία που επηρέασε την παραγωγή λυκίσκου. Η Wallace λέει ότι η αλλαγή του κλίματος έχει κυρίαρχη θέση στο μυαλό όλων των ζυθοποιών καθώς σχεδιάζουν να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις κριθαριού και λυκίσκου.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Εικόνων Λέξεις: Εννέα εικαστικοί δημιουργοί συνδιαλέγονται με την ποιητική της εικόνας
Εικόνων Λέξεις: Εννέα εικαστικοί δημιουργοί συνδιαλέγονται με την ποιητική της εικόνας
Chili Art Gallery
21.03.2019
Εικόνων Λέξεις: Εννέα εικαστικοί δημιουργοί συνδιαλέγονται με την ποιητική της εικόνας
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5