- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τετραπλασιάστηκαν οι φυσικές καταστροφές λόγω της υπερθέρμανσης της Γης
Τι θα γίνει αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 ή 4 βαθμούς Κελσίου
Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα έχει τετραπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επισημαίνουν στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε λιμούς και μαζικές μεταναστεύσεις.
«Τη δεκαετία του 1970 αντιμετωπίζαμε 80 με 100 σοβαρούς κινδύνους» που συνδέονταν με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο. Πέρσι ήταν περίπου 400, δηλαδή «τέσσερις φορές περισσότεροι», τόνισε ο Ελχάτζ Ας Σι, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μιλώντας στο περιθώριο ενός συνεδρίου που έγινε στη Γενεύη με θέμα την επίδραση του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή, άλλα στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων τόνισαν ότι αν δεν μπει ένας φραγμός στην άνοδο της θερμοκρασίας, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μετακινήσεις πληθυσμών και με λιμό. Σύμφωνα με τον Ζερνό Λαγκάντα, που είναι υπεύθυνος για την εκτίμηση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, 189 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν διατροφική ανασφάλεια. «Αν ανέβει κατά 4 βαθμούς, θα ξεπεράσουμε το 1 δισεκατομμύριο», είπε.
Ο Λαγκάντα υπενθύμισε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν κάθε χρόνο τη μετακίνηση 22,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις εμπόλεμες χώρες, όπως τη Συρία, την Υεμένη και τη ΛΔ του Κονγκό.
Σε μια έκθεσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα οι εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (Giec) ζήτησαν να αναληφθεί "τάχιστα" δράση προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός
Γιατί βάζει πλώρη προς τουριστικά θέρετρα
Διαθέτουν οκτώ αισθήσεις, θυμούνται σχήματα για σχεδόν έναν χρόνο
Το λάθος που κάνουμε όλοι
Πού έφτασε η μέση θερμοκρασία
Προειδοποίηση για ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα
Ο κίνδυνος σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς ο αέρας που αναπνέουμε αποκαλύπτει τις ανισότητες μιας πόλης
Μελέτη του World Weather Attribution δείχνει ότι το φαινόμενο θα ήταν αδύνατο χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση
Η λειψυδρία δεν είναι φυσική καταστροφή, είναι μια δοκιμασία διακυβέρνησης
Νέα δεδομένα για ένα από τα πιο άγνωστα σαρκοφάγα του πλανήτη, μετά από 25 χρόνια ερευνών σε Βολιβία και Περού
Τα στοιχεία σοκ για τη «νέα πραγματικότητα» που διαμορφώνεται στον πλανήτη
Πάνω από 1 δισ. παιδιά απειλούνται ταυτόχρονα από καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα
Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια είδη στον κόσμο
Ένα ακόμη περιστατικό θανάτωσης στη Βόρεια Ελλάδα
Γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο αυτή τη φορά
Η Γηραιά Ήπειρος θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή - Πάνω από 200.000 θάνατοι τα τελευταία 4 χρόνια
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη πως ο βασιλικός πολτός αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.