Περιβαλλον

Κλιματική Αλλαγή: 11 σκίτσα που «καίνε» την αδιαφορία για τον πλανήτη Γη

Μας έχουν απομείνει μόλις 12 χρόνια για να περιορίσουμε την καταστροφή

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sun-climate.jpg
© Bas van der Schot

Είναι πλέον ηθική υποχρέωση όλων των ηγετών της παγκόσμιας κοινότητας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ανατρέψουν τη δραματική πορεία που έχει πάρει η κλιματική αλλαγή. Μπροστά τους έχουν την τελευταία έκθεση - καμπανάκι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που διαπιστώνει ότι ο πλανήτης γη βρίσκεται πλέον σχεδόν εκτός στόχου για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο κόσμος μας, ως έχει, κινείται ολοταχώς σε άνοδο της θερμοκρασίας από δύο έως τρεις βαθμούς και έως το 2040 η κλιματική αλλαγή θα επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, θα έχει αποδεκατίσει κοραλλιογενείς υφάλους, θα έχουν αυξηθούν οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, οι πλημμύρες, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και η φτώχεια.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) συνέταξε μια έκθεση 33 σελίδων, η οποία δόθηκε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στη δημοσιότητα. Η βουβή αντίδραση κρατών, όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι ενδεικτική της απροθυμίας των κυβερνήσεων να πάρουν δύσκολες αποφάσεις σε τομείς - κλειδιά, όπως η ενέργεια, η χρήση γης, η βιωσιμότητα των πόλεων και η βιομηχανία.

Η τελευταία ελπίδα να «πιαστεί» ο ολοένα πιο δύσκολος στόχος για άνοδο έως ενάμιση βαθμό, είναι, σύμφωνα με την έκθεση, «να γίνουν γρήγορες, ευρείες και άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας». Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά η ανθρωπότητα βρίσκεται κοντά σε αυτό.

Η έκθεση του IPCC θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο στην Πολωνία στο περιθώριο της παγκόσμιας συνόδου για την κλιματική αλλαγή. Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το κλίμα, Μέρι Ρόμπινσον, πιστεύει ότι μόνο η Ευρώπη μπορεί, αν θέλει, να αποτελέσει το παράδειγμα υιοθετώντας και υλοποιώντας τη στόχευση των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. Θα το κάνει;  

Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και δεν είναι αστείο. Οι σκιτσογράφοι με το πενάκι τους προσπαθούν να παρουσιάσουν με κωμικό και καυστικό τρόπο τη σοβαρότητα της απειλής που λέγεται κλιματική αλλαγή.

Ο Mark Rowson του βρετανικού Guardian σχολιάζει την έκθεση της επιτροπής IPCC. Οι επιστήμονες δίνουν την 33σέλιδη έκθεση στη Γη, η οποία λέει: «Άστη έξω. Είμαι μια χαρά όσο έχω άφθονα αυτά τα δύο: Πετρέλαιο και Λαϊκισμό».

martin-rowson.jpg

«Άνθρωποι και κλιματική αλλαγή» είναι ο τίτλος του σκίτσου του Osama Hajjaj από την Ιορδανία.

people_climate_change_osama_hajjaj.jpg

«Αυτή δεν είναι μια κλιματική αλλαγή», γράφει και σχεδιάζει ο γερμανός, Guido Kuehn. Είναι ξεκάθαρη η αναφορά του στο έργο του βέλγου υπερρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ ασκώντας κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν βλέπει ουδεμία σύνδεση των φυσικών καταστροφών με την κλιματική αλλαγή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε τη χώρα του  από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Έχει χαρακτηρίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου «φιάσκο».

ceci_nest_pas_un_changement_climatique_guido_kuehn.jpg

Για τη «Θετική πλευρά της κλιματικής αλλαγής» σχεδιάζει ο Eray Özbek από την Τουρκία. Τώρα με την άνοδο της στάθμης των υδάτων ακόμη και οι ένοικοι στις φαβέλες και στα παραπήγματα έχουν θέα στη θάλασσα. 

the_upside_of_climate_change_eray_zbek.jpg

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ σκιτσογράφος, MarkFiore, καταπιάνεται με το πώς η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος θα αλλάξει τις ισορροπίες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Τι πιο λογικό; Δύο άνδρες μιλούν για ένα κορίτσι στο μέλλον: «Είναι χαριτωμένη, έχει καλό χαρακτήρα και ζει σε ένα τέλειο μικροκλίμα». 

summer_vaca-1-1180x1180.jpg

«Ψήνοντας τη Γη». Ο φιλιππινέζος Bern Fabro ζωγραφίζει έναν βιομήχανο να «ψήνει» τη γη και να λέει: «Δεν με πειράζει να είναι καλοψημένη».   

grilling_the_earth_bern_fabro.jpg

«Το Χέρι», σχέδιο του Ταϊλανδού Tawan Chuntraskawvong που έλαβε το τρίτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό σκίτσου με θέμα το περιβάλλον.

tawan-chuntraskawvong-thailand-4764.jpg


«Καλώς ήρθατε στα δάση του Αμαζονίου». Ένα αλυσοπρίονο και ένας ιπτάμενος δίσκος που αφήνει πίσω του τον «ηλίθιο πλανήτη γη». Το σκίτσο είναι του ουκρανού, Igor Kondenko.

igor-kondenko-ukraine-691.jpg

«Ραντεβού στα τυφλά» στο άμεσο μέλλον του ιταλού Stefano Gamboni. 

blind-date-5101.jpg

Εικονική θέα από τον ρώσο, Valentin Druzkinin.

v-3775.jpg

Ο Ιησούς περπατάει στα «μαύρα» νερά της λίμνης του 21ου αιώνα από τον ουκρανό, Oleg Goutsol.

oleg-goutsol-ukraine-6777.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ